muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Picant fort de peus a terra

La mallorquina Sílvia Garcia de Ves fa tres anys que volta per tot el món amb la companyia Mayumanà. Ara és a Barcelona, on fins dia 17 de gener representa l'espectacle Momentum

Són moltes les persones que aquests dies han tornat a casa per Nadal. Una és la ballarina palmasana Sílvia Garcia de Ves, qui des de fa tres anys gira per tot el món amb la companyia israeliana de dansa i percussió Mayumanà. Ara és a Barcelona, al teatre Coliseum, amb l'espectacle Momentum, fet que li ha permès pegar un bot i celebrar l'entrada de l'any amb els seus. "Després de Barcelona, tenim gira per l'Estat i he sentit rumors que podríem passar per Palma. La meva mare ja s'hi posa molt pesadeta", reconeix la ballarina.

Com moltes coses, la relació de Garcia amb la companyia començà per casualitat. Estudiant Inef a la Universitat de Lleida, després de tenir un passat vinculat a la gimnàstica rítmica, viatjà a Madrid per visitar el seu al·lot i allí veié les proves i s'hi presentà. "Quan era allà, em demanaren que fes un número i jo no tenia absolutament res preparat; així que vaig fer servir els meus anys de gimnàstica rítmica, que fins i tot vaig ser-ne campiona de les Balears", comenta. I així fou com entrà a formar part d'aquesta companyia que, amb seu a Tel Aviv, recull ballarins de tot el món. "Durant el període de formació, em vaig adonar que era més important la persona, el caràcter, que no el que sabies fer. Això em sorprengué i ara entenc per què". I és que en el grup de la mallorquina hi ha gent de Suïssa, Espanya, Israel, Brasil, Bèlgica, Holanda França, Thaiti, Argentina i Costa d'Ivori. "La convivència és bona, perquè una de les premisses més importants que tenim és que quan hi ha un problema s'ha de parlar. Encara que sigui un doi, hi vas i se'n parla!".

Amb Mayumanà, Garcia de Ves ha viatjat per bona part d'Europa, Argentina, Canadà i Estats Units. "De tots els llocs i moments, sens dubte, el més important fou el de Nova York. Fou molt dur, per l'esforç i per estar tan lluny de casa i dels teus. Però ets allà, a Brodway, a Union Square. Per un moment, et trobes al lloc més alt al qual pot aspirar un artista", recorda.

Més enllà de les gires, Israel s'ha convertit també en una segona casa per a la mallorquina. "Ja començ a parlar un poc d'hebreu", diu. "De vegades tenim un concepte diferent d'Israel a causa del que ens diuen els mitjans de comunicació. Des del meu punt de vista, pel que jo he viscut, Israel és una societat molt moderna, molt europea. Jo mai no he tingut cap problema i sempre m'han respectat la meva dieta, la cultura i la roba. No tenim res a veure amb la política. Feim art, feim música, feim dansa i estam al marge de tots els conflictes", admet.

En aquests tres anys, Garcia ha passat ja per diversos espectacles de Mayumanà. Amb Momentum, el seu paper és encara més important, ja que n'és la coordinadora. "Hi hagué un moment en què com a artista començava a sentir que m'estancava un poquet, que ja ho havia fet tot, que ja havia viatjat per un parell de països i ja tenia ganes de partir. Tanmateix, aleshores, per a aquest nou espectacle, em van oferir ser-ne coordinadora artística. Això era com una passeta més dins la companyia i també pel meu currículum i vaig decidir quedar-hi". Així, amb vista al futur, la ballarina reconeix que "encara puc aguantar un parell d'anys més", tot i ser conscient que "a la llarga vull acabar a Mallorca. Crec que tots els que som de les Illes tenim l'arrel ben marcada i al final sempre hem d'acabar tornant. Sempre he tingut el cuquet de la docència i m'agradaria muntar a Mallorca la meva escola, no només de dansa, sinó de tot tipus de disciplines".

Momentum es podrà veure al teatre Coliseum de Barcelona fins dia 17 de gener.•

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris