nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Vint-i-cinc anys de bagatge teatral

El teatre Sans celebra el seu 25è aniversari fent un repàs a la història de la companyia en el carrer de Can Sans. Més de 75.000 espectadors han visitat l'espai escènic durant aquests anys

Tot començà l'any 1984, quan la jove companyia Trip Trup Teatre s'embarcà en la idea de muntar un centre d'arts escèniques. Era el primer espai d'aquestes característiques que s'obria a Palma i la cosa no els ha anat gens malament. "Sense adonar-nos-en, han passat 25 anys", exclamava ahir Pepa Ramon, membre fundadora d'aquell grup, que un any després es reconvertí en Estudi Zero.

El conegut teatre Sans de Ciutat compleix vint-i-cinc anys i l'equip d'Estudi Zero ho volgué celebrar ahir amb una emblemàtica festa. Així, es va dur a terme una celebració d'aniversari que volgué fer un repàs a la història d'aquesta sala, per la qual han passat més de 75.000 espectadors i que ha tingut prop de 150 muntatges sobre l'escenari.

"Quan tens vint anys penses que et menjaràs el món. Fou així com llogàrem el casal del carrer Sans com a local d'assaig i representació de les nostres obres. Sabíem per un llibre de Gabriel Janer Manila que a l'edifici hi havia un teatre i així ho hem mantingut", hi afegí la membre fundadora de la companyia.

Precisament, aquest casal gòtic estava predestinat a ser referent del món de l'espectacle. El que avui coneixem per teatre Sans serví durant anys com a seu del Partit Republicà amb un casino que, amb l'alçament franquista, es convertí en el Círculo de Obreros Católicos. En aquest espai actuà el grup Artis amb Catalina Valls i Xesc Forteza.

Estudi Zero ha volgut recordar tots aquests antecedents històrics en aquest quart de segle d'història. Ho ha fet a partir d'una exposició que, des d'ahir, es pot veure a la planta baixa del casal. A més, el teatre Sans va presentar ahir un recorregut interactiu pel centre per tal de donar a conèixer tota la tasca que s'ha fet durant aquest temps. "Hem recopilat els cartells de les diferents actuacions, les companyies de fora que han actuat aquí, una mostra del vestuari, etc...", explicà Ramon.

El Teatre Sans ha acollit durant aquest quart de segle fins a 1.376 fucions teatrals no només pròpies d'Estudi Zero, sinó també de 88 companyies provinents d'arreu del món. Una de les més sonades i alabades per la crítica fou la del 2003, quan s'hi representaren dos espectacles del dramaturg i actor argentí Eduardo Pavlosky, La Muerte de Marguerite Duras i Potestad.

Escola d'actors

Cal recordar també la posada en marxa de l'Escola d'Arts Escèniques, "la pimera iniciativa d'ensenyament teatral que s'inicià el 1991", segons indica Pepe Ramon. Centenars de joves, adults i actors professionals han passat any rere any per aquest centre i han mostrat el costat més bo de les seves aptituds interpretatives. "La tasca no ha estat senzilla, però estam molt contents pel resultat que n'hem obtingut", assegurava.

Ahir vespre el casal tornà a brogir de gent que volia celebrar amb l'actual equip del teatre (prop d'una vintena de persones) aquest quart de segle d'espectacle i esforç. Un vídeo va fer rememorar la trajectòria passada, però el grup que ho ha fet possible mira ara cap al futur amb l'objectiu de veure complerts els cinquanta anys.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere, fa mes de 11 anys
Enhorabona Teatre Sans i Estudi Zero!

Sempre recordaré aquella olor de cafè de quan vaig anar a veure "Vol en picat dins la sala"

I que en venguin molts més.
Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris