muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Tàrrega, la fira més internacional

El certamen català es presentà ahir amb el teatre al carrer com a principal bandera. Dues produccions de les Balears, Petita Lula i Camarada K, hi actuaran

110092

El teatre de carrer enguany serà una de les principals apostes dels organitzadors.

Carles Domènec

Fira Tàrrega 2009 Territori Creatiu, un dels festivals de teatre al carrer més importants d'Europa, prepara l'edició més internacional, que començarà el 10 de setembre i reunirà durant quatre dies 78 propostes artístiques i 82 companyies, 17 de les quals internacionals. De Balears, la companyia de dansa Mariantònia Oliver presentarà Petita Lula dia 12 en castellà i el 13 en català. La formació de la coreògrafa mallorquina serà la tercera vegada que arribi a Tàrrega després de mostrar-hi Bobot l'any 2001 i La Contínua dos anys més tard. Produccions del Mar representarà els dies 10 i 11 Camarada K, un espectacle de Joan C. Bellviure creat a partir dels diaris, la correspondència, les narracions i la vida de Daniil Kharms (1905-1942), autor rus perseguit per la maquinària stalinista. A més, el pintor, director d'escena i pedagog Joan Baixas, fundador de la companyia de referència Teatre de la Claca, hi estrenarà Zoé, innocència criminal amb la col·laboració del músic Agustí Fernàndez.

El pianista i compositor mallorquí és l'autor de la música del muntatge, una proposta multidisciplinar que fusiona diverses tècniques i que festeja amb l'art contemporani l'escruixidora història d'una noia abocada a la prostitució però que, malgrat tot, manté intacta la candidesa d'un infant. La fira s'obrirà amb l'obra Compartim la llum, de la companyia catalana Kiku Mistu. El protagonista d'aquest conte inaugural ocuparà el centre d'un gran espai circular per construir un acte ritual i explicar dos contes amb la complicitat del públic. A més a més, el festival ha signat un acord de col·laboració amb el govern del Quebec que permetrà la presència de tres companyies quebequeses: Les Parfaits Inconnus, Mobile Home i Poupées (K)rinkées.

La Fira de Tàrrega representa l'oportunitat més important a l'Estat espanyol de contacte entre els programadors i els autors d'espectacles de carrer. "Volem ser la capital i el motor de tots aquells espectacles que fugen dels muntatges i dels circuits convencionals", assegurà el director artístic, Jordi Colomines, durant la presentació del certamen teatral. "Tota la programació és un joc d'equilibris i ens preocupa molt la renovació i donar suport a la gent jove", comentà. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, destacà que "Fira Tàrrega fomenta el seu paper com a motor econòmic, ja que aprofita la seva capacitat de generar valor a través d'un treball d'especialització i qualificació". Tresserras afegí que "vivim un canvi paradigmàtic que ens portarà fins a l'economia del coneixement i l'administració. Si la nostra aspiració és la d'un país de projecció, ha d'intentar crear espais de referència en àmbits com Fira Tàrrega, basats en la creativitat i l'excel·lència".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris