bruma
  • Màx: 14°
  • Mín:

El record de Maria?

Sota la direcció de Biel Jordà, Aina Frau, Aina Compte i Aina de Cos assagen el text de Marta Barceló que parla de les relacions humanes i l'alzhèimer. L'obra estarà en cartell al teatre La Unió de Son Servera els dies 6 i 7 de juny

Quin és el valor de la memòria? Doncs si parlam de no recordar el que vares fer durant les vacances de fa cinc anys, sembla no tenir-ne gaire, però si començam per aquí i acabam sense recordar qui som nosaltres mateixos o els noms dels nostres familiars més propers, la cosa canvia substancialment. Mèdicament en diuen alzhèimer.

Aquesta malaltia neurodegenerativa fou la que li tocà patir de molt a prop a Marta Barceló, ja que la visqué, al llarg de nou anys, la seva padrina Maria Mesquida. "Tenia el projecte de fer un llibre sobre aquesta experiència, però finalment la duré al teatre d’una manera més o manco fidel", apuntà Barceló, autora del text de Maria?, el nou muntatge de la companyia Res de Res-En Blanc, que s’estrenarà al teatre La Unió de Son Servera el proper dia 6 de juny.

El muntatge, en procés d’assaigs des del 6 d’abril, va més enllà de l’alzhèimer, d’aquell qui el viu en primera persona i de com la malaltia afecta els qui l’envolten. "Maria? també parla de les relacions familiars i humanes i de l’amor generacional, que va més enllà de la pèrdua de la memòria", assegurà l’autora de l’obra.

Dirigides per Biel Jordà, Aina Frau, Aina Compte i Aina de Cos donen vida a padrina, mare i filla, respectivament. "La mare té un caràcter introspectiu i viu la malaltia amb la por que a ella li passi el mateix en un futur. Alhora se sent responsable, en part, del que li passa a la padrina", apuntà Compte. Per la seva banda, la filla, néta de la malalta, "viu de prop la situació perquè està molt unida a la seva padrina", assenyalà De Cos.

La tasca d’investigació de les actrius per endinsar-se en els seus personatges ha estat intensa i les ha duit "a consultar metges especialitzats en alzhèimer, com també a visitar alguns pacients afectats per aquesta malaltia neurodegenerativa", explicà Frau, que ha vist com els malalts passen per diferents estadis de pèrdua successiva de memòria, "fins que la padrina perd el cap del tot i deixa de comunicar-se".

El fruit d’aquest treball es veurà damunt l’escenari del teatre La Unió de Son Servera en menys d’un mes, concretament els propers dies 6 i 7 de juny. "La meva padrina va néixer a Son Servera i quan els plantejàrem la proposta de l’estrena a La Unió ens donaren totes les facilitats possibles", assegurà l’autora, il·lusionada per la bona acceptació que el centre mostrà amb aquest projecte, carregat de "veritat, honestedat i sinceritat emocional", segons apunta el director.

Retorn al text

Maria? és un muntatge de la companyia En Blanc, que significa el retorn de Marta Barceló i de Biel Jordà al teatre de text després de la ja llunyana La capsa de Mu (2006). Així, Barceló i Jordà reprenen aquest tipus de dramatúrgia després de les acrobàcies proposades per Res de Res a Setembre (2008). "Intentam, a través de les nostres companyies En Blanc, Res de Res i Noray, cobrir diferents àmbits teatrals, com els texts contemporanis, el teatre de circ i les obres adreçades a infants i joves, respectivament", precisà Jordà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris