nubes dispersas
  • Màx: 13°
  • Mín:

El 28 d'agost arriba el Cosso de Felanitx

Una de les neotradicions més veteranes és la festa del Cosso a Felanitx.

27-08-2016 | Arxiu

Una de les neotradicions més veteranes és la festa del Cosso a Felanitx. Els membres del Cosso es reuneixen a trenc d'alba als voltants del Parc Municipal de la Torre, amb la música d'una colla de xeremiers i el renou dels petards. Els integrants de la penya recorren els carrers més cèntrics de Felanitx durant tot el dia. Les cançons que sonen més sovint per part dels xeremiers són alguns clàssics dels balls populars com 'ara va de bo' i altres cançons que li donen un destacat toc surrealista, com ara 'Cheli te quiero' o 'Amigo Felix'.

A les escales de la font del poble, davant l'església, s'hi celebra la 'Resurrecció de la Quica'; una paròdia de festa litúrgica. Al so de la música de flabiols i xeremies i onejant senyeres i estelades, es ressuscita el símbol de la penya: la 'Quica', una gallina dissecada i col·locada damunt un pal a manera d'estendard.

Posteriorment, es realitza un pregó, acte central de la diada "cossera", en què l'humor surrealista es barreja amb una mordaç crítica a la política local. Finalitzat el pregó s'encén una gran traca.

El tercer acte que celebra la penya -i el més mediàtic- és 'l'adoració a les autoritats', paròdia del costum del dictador Franco de pasejar davall el pal·li religiós. Els penyistes es concentren a les portes del Convent de Sant Agustí, a l'hora de finalitzar la solemne missa que se celebra en honor al Sant Agustí. Les autoritats locals i autonòmiques que assisteixen a la missa són rebudes a la sortida pels penyistes que els fan passar entre senyeres i estelades per davall el dosser col·locat expressament pel Cosso. Lluny de ser adorats, la majoria dels polítics sovint són escridassats pels membres de les penyes, mentre que aquells que gaudeixen de la simpatia dels penyistes són alçats a becoll.

La festa continua amb els penyistes seguint les autoritats fins a l'Ajuntament. L'horabaixa la gent es dispersa i assisteix als diferents concerts que tenen lloc a diversos indrets de la localitat. La festa finalitza quan acaba la revetla que se celebra el mateix vespre.

Els inicis del Cosso es remunten als anys que dins el programa de festes hi havia una vedellada que se celebrava a la Plaça 'La Macarena'. Sovint s'animava l'animal en lloc del torero, que era víctima de les burles dels penyistes. Amb el temps, la consciència de la majoria de membres de la penya canvià a una posició clarament antitaurina i minvà la seva assistència a la plaça, alhora que sorgiren concerts i altres actes alternatius que se celebraven a diversos indrets de la localitat.

La vestimenta dels penyistes recorda la indumentària típica dels Sanfermins, amb camiseta.   

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesc, fa mes de 2 anys

Demostrem, a aquests que escriuen aquí en espanyol, que la llengua inútil i innecessària, dins del nostre territori lingüístic, és la forastera i no -com ells voldrien- la catalana. Col·laborem a llur adaptació al nostre país fent-los imprescindible el català. Facem com si no entenguéssim la llengua dels seus comentaris.

Valoración:2menosmas
Per SCC undeMés, fa mes de 2 anys

Aquest espanyolufo que apareix a tots els foros i que se nom Yuan, no viu ni ha estat mai a la nostra terra i ho demostra despreciant tot el que es fa en el país. No és res més que un "mandao" que li han dit que digui lo que diu que és el mateix que dir bajanades creient-se que ho fa "por el bien de España" i per fer "una cruzada anticatalanista". De ben segur és un pardal que no té idees pròpies i que només és "la voz de su amo". O sigui que ni cas. Amb espardenyes no es pot parlar.

Valoración:8menosmas
Per Arruix!, fa mes de 2 anys

Veis com els gonelles no just volen carregar-se la llengua, sinó també totes les tradicions?
A aquests mostrencs, segurament "El Toro de la Vega" i tots el "encierros" que cada any maten gent ( la darrera una nina petita per una cornada) li pareixen una festa preciosa i patrimoni de a Humanitat.

Valoración:7menosmas
Per Yuan, fa mes de 2 anys

Otra fiesta paleta al monton... por si no habia bastante con los señores travestidos dando saltitos...

Valoración:1menosmas
Per ges un os, fa mes de 2 anys

¿Y cómo lo sabes?. A lo mejor, peor, el facha-gonella eres tú. Yo te pongo un "rojito" por tonto.

Valoración:-1menosmas
Per Quina obsessió, fa mes de 2 anys

Un fatxa-gonella s''ha tornat passar el vespre canviant els punts. No sé com el dBalears consent això, ni tampoc com ho consenten les associacions i l'organisme que ajuda a que aquest digital continuï existint.

Valoración:3menosmas
Per Més guapo callats, fa mes de 2 anys

@Tomeu: Aqui els únics venuts sou els pancastellanistes, que no podeu consentir ni tan sols que se protesti, perquè els doblers recaptats aquí, els gaudesquin a la Espanya castellanoparlant. I també participau en la supresió de la llengua i en l'espoli cultural del nostre poble.I quan parlieu de venuts, posau-vos un mirall davant.

Valoración:-18menosmas
Per Pogut, fa mes de 2 anys

@pepet hi havia passat tothom per davall el "palio", dretes i esquerres. Just va ser en Bauzá que va moure trui. A més, no és cap obligació passar-hi. Qui no vol pols que no vagi a s'era.

Valoración:-18menosmas
Per pepet, fa mes de 2 anys

Enguany no protestaran: comanden es seus. El Coso sols fa renou quand comanda el PP. No son mes que una colla d'esquerrans que s'han apoderat de ses festes per polititzar-les. Au, a porgar fum aquesta suposada neotradició d'estelades i senyeres.

Valoración:15menosmas
Per Tomeu, fa mes de 2 anys

Heu pensat a recalcar que se fa entre senyeres i estelades...llastima de tradició venuda, me sap greu pels fundadors.

Valoración:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris