nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
16°

Aquest divendres els pelegrins reten homenatge a sant Bernat

La tradició de la Romeria de Sant Bernat, una de les més antigues de les Illes Balears, torna aquest divendres 19 d'agost a Ciutat. El seu origen es remunta a la fundació del monestir del Secar de la Real, segons informa la Conselleria de Turisme. Els pelegrins s'apropaven a l'edifici religiós perquè els beneïssin i els obsequiassin amb unes rames d'alfabeguera, pràctica que es manté avui dia.

L'itinerari de la Romeria s'inicia a la plaça de Cort de Palma, des d'on els participants recorren la ciutat amb l'objectiu d'arribar al monestir. Els carros i els carretons, alguns dels quals estirats per mules o cavalls, són comuns en aquest acte, ja que el rector del monestir també els beneeix. A l'acte hi participen autoritats i es poden trobar curiosos que volen veure aquest ritual anual. En finalitzar el recorregut es fa una mostra de balls tradicionals, sona música de xeremies i es desenvolupen distintes celebracions.

Amb el pas dels anys la Romeria de Sant Bernat ha sofert canvis. Al començant hi havia cercaviles, competicions i es venien distints articles populars a l'època. A més, es realitzaven corregudes de joies amb diverses categories. De totes maneres, encara que ha viscuts diferents èpoques, actualment ha recuperat la seva essència i singularitat.

El monestir

El monestir de la Real, final d'aquest recorregut, va ser construït al segle XIII amb l'aprovació del rei Jaume I; allà mateix es varen establir les tropes del rei En Jaume abans de prendre Mallorca als sarraïns. Els primers habitants varen ser els monjos de l'orde del Cister, els quals tenien una estreta relació amb la reialesa de l'època. Per les seves cambres també va passar Ramon Llull, que s'hi va instal·lar una llarga temporada; el monestir li va permetre allunyar-se del món i escriure diverses obres com Blanquerna. Des del 6 de febrer de 2006 i fins al febrer de 2015 ha estat declarat BIC (Bé d'Interès Cultural).

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Filiprim, fa mes de 4 anys

@I doncs
Romeria i pancaritat no són exactament el mateix. Es diu romeria de sant Bernat, de fet no he vist ni sentit mai "pancaritat de sant Bernat". Pancaritat és la denominació pròpia de les berenades que es fan després de Pasqua a fora vila. Romeria és correcte i hom pot trobar el mot al DIEC i a l'Alcover-Moll.

Valoració:6menosmas
Per I doncs, fa mes de 4 anys

I no se diu "Romeria". Se diu "Pancaritat", en la nostra llengua.

Valoració:-6menosmas
Per Jaume, fa mes de 4 anys

"L'itinerari de la Romeria s'inicia a la plaça de Cort de Palma, des d'on els participants recorren la ciutat amb l'objectiu d'arribar al monestir. "

Ja fa anys que no se fa aquesta "rodrigada". Qui vulgui pujar a la Real hi pot anar des de ca seva sense necessitat de passar per Cort!

Valoració:5menosmas
Per Crec que si, fa mes de 4 anys

Reten homenatge o veneren. Tribut és més polític que religiós..

Valoració:5menosmas
Per comentari, fa mes de 4 anys

No hauria de ser "reten homenatge" per comptes de "rendeixen tribut"?

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris