El 2016 és un any de traspàs. Tendrà un dia més i es diu que solen passar «coses estranyes». Serà l'any de la independència de Catalunya? Hi haurà noves eleccions a Espanya? Sortirà el Regne Unit de la UE? Qui serà elegit per substituir Barack Obama a la Casa Blanca? Acabarà la guerra de Síria? El nostre cel s'omplirà de drons?
No ho sabem. N'estarem pendents, però seguirem amb especial atenció els fets que es produesquin a Mallorca i a les Balears o afectin persones i col·lectius d'aquí.
Aquests són alguns de les previsions que feim des de dBalears:
1) Any Ramon Llull
El 1316 va morir Ramon Llull. 700 anys després, la terra que el va veure néixer i que el venera de manera especial, li ret diversos homenatges. Simpòsiums, conferències, sèries de televisió, exposicions i qualque missa honoren el català de Mallorca més universal.
2) Tricentenari
Tot i que l'any del Tricentenari ha acabat, continuen els actes de commemoració i durant el 2016 encara es publicarà algun llibre més sobre la qüestió. Qui sap si d'aquí a uns anys s'haurà consolidat el dia 11 de juliol (aniversari de la capitulació del Regne de Mallorca) com a Diada de reivindicació dels drets nacionals dels mallorquins i mallorquines.
3) Primer semestre
Es negocia el nou sistema de finançament autonòmic a l'estat espanyol. La consellera d'Hisenda del Govern torna moderadament contenta perquè tot i que no s'ha aconseguit el que es volia, el nou sistema significa una millora substancial. Després d'uns anys es demostrarà que les Balears, una vegada més hi sortiren perdent.
4) Més castellà a la TDT
Tot i que durant el 2015 s'ha recuperat els canals de la Corporació Catalana, 3/24 i Canal 33 7 Súper 3 i que IB3, poc a poc va recuperant la nostra llengua en els doblatges de pel·lícules i sèries, i tot i que se'ns havia dit que no hi havia espai, arriben quatre canals més a la TDT de les Balears. Tots ells en castellà.
5) Pensar en verd
El GOB demana una bateria de mesures legals a les institucions per intentar capgirar la tendència destructiva imposada pel govern Bauzá. Algunes estan en marxa, altres caldrà veure si els partits que donen suport al Govern les fan possibles:
-
Acabar amb l’amnistia d’edificacions a sòl rústic.
-
Eliminar la figura dels assentaments en el medi rural, perquè premien als infractors del sòl rústic.
-
Reformar la Llei 8/2012 del Turisme
-
Desclassificar sòls urbanitzables i urbans no transformats i en condició rural.
-
Fer prevaler la legislació urbanística i d’ordenació territorial a l’agrària, eliminar la Disposició final 2a i l’article 104 de la Llei agrària.
-
Protecció amb categoria d'ANEI-ANP dels espais inclosos en la Xarxa Natura 2000: LIC, ZEPA i ZEC.
-
Recuperar el principi d’exclusivitat d’ús pels establiments d’allotjament turístic que suposa posar fre a la transformació d’hotels en d’altres negocis.
-
Descartar les noves autopistes i autovies.
-
Aplicar una moratòria de ports, per evitar la nova creació i ampliació dels existents.
-
Prohibir per llei la importació de residus.
-
Fomentar l’autoconsum energètic.
-
Reforçar la moratòria turística, amb una nova redacció que imposi que per obrir una nova plaça calgui tancar-ne dues.
6) 4 de gener
Els ciutadans de les Illes Balears poden renovar la targeta sanitària de forma gratuïta. El Govern ha eliminat el pagament de la taxa per a l’emissió de la targeta sanitària mitjançant la seva derogació a través de la Llei de Pressuposts de la Comunitat Autònoma.
7) 6 de gener
Es compleixen 100 anys del naixement de Llorenç Moyà i Gilabert de la Portella al casal de Can Tous de Binissalem. Qualcú el recordarà amb una glosa irreverent.
8) 11 de gener
Comença la vista oral del cas Nóos amb la germana i el cunyat del rei d'Espanya asseguts a la banqueta d'acusats. La vista generarà una massiva expectació mediàtica: fins a 590 periodistes, tècnics i gràfics així com 84 mitjans de comunicació d'àmbit estatal i internacional s'han acreditat per donar cobertura al macrojudici. El judici se celebrarà en una sala de l'edifici de l'Escola Balear d'Administració Pública (Ebap), situada al Polígon Son Rossinyol de Palma i cedida pel Govern davant el gran nombre de parts personades.
9) 17 – 20 de gener
Mallorca (i part de Menorca) esclata en festes entre Sant Antoni i Sant Sebastià. Gloses, torrades, dimonis, alcohol, música i tradició formen el còctel més festiu.
10) 19 de gener
La revetla de Palma acollirà més grups que canten en català que mai. La dada coincideix amb el fet que per primera vegada els grups han estat triats per un procés de participació ciutadana que ha escollit, entre d'altres a: Agrupació Folklòrica Revetla de Sant Antoni, Al Mayurqa, Els Catarres , Pirates Pirats, Madona, Tomeu Penya, Pepet i Marieta, Boc, Els Pets, Xarxa, Frenètics, Le Carromato, Andrea Motis & Joan Chamorro Group i Saxophobia Funk Project i Ses Bubotes.
11) Del 29 al 31 de gener
Sa Pobla envaeix Gràcia. Milers i milers de persones participen en el Sant Antoni a Gràcia organitzat, un any més per l'incombustible Toni Torrens i el seu equip de col·laboradors. La vila barcelonina acull els foguerons, dimonis, ximbombers, gloses i demés elements tradicionals poblers i els converteix en un punt de trobada d'illencs residents a Barcelona i de barcelonins àvids de festa i bulla.
12) 7 de febrer
Comença la XXX Temporada d'Òpera al Teatre Principal de Palma que ens permetrà gaudir d'obres com I Pagliacci, Cavalleria Rusticana, Salomé, La Traviata, Il Barbiere di Siviglia i Nabucco.
13) Febrer
3.000 famílies sense ingressos i menors a càrrec poden accedir a la renda social promoguda pel Govern.
14) 1 de febrer
25è aniversari de la mort a Barcelona de Jaume Vidal Alcover, escriptor mallorquí, autor d'una extensa obra poètica, narrativa, teatral i assagística. I nebot de Joan Alcover.
15) 25 de febrer
Es compleixen 90 anys de la mort del poeta Joan Alcover. Bon moment per recordar la seva obra i per reconèixer la tasca feta des de la que va ser ca seva a Palma.
16) 1 de març
Diada de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Francina Armengol llança una proposta per reformar-lo.
17) 5 de març
El RCD Mallorca compleix 100 anys. Estrena propietari. El grup liderat pel milionari nord-americà Robert Sarver, propietari dels Phoneix Suns de l'NBA, és el màxim accionista del Mallorca després de subscriure la totalitat de l'ampliació de capital del club mallorquí.
18) 29 d'abril
La Llei de Normalització Lingüística compleix 30 anys. El seu estat és bipolar, hi ha parts que han estat violades sistemàticament i altres que romanen virginals. El que és segur és que li fa falta un bon lifting, perdó, una rentada de cara.
19) 30 d’abril a 11 de maig
Es compleixen 30 anys de la celebració del segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana. El primer es va fer l’octubre de 1906.
20) 16 de maig a 15 de juny
Rafel Nadal es disputarà el torneig Roland Garrós amb Novak Djokovic a París. El mallorquí arrodonirà a 10 Roland Garrós guanyats si s'imposa enguany.
21) Estiu
Tots els municipis de les Balears fan les seves festes patronals. Marxa i festa garantida cap de setmana rere cap de setmana. Poc a poc les «neotradicions» s'imposen: el Coso a Felanitx, la festa del Much del Reig a Sineu, l'Embala't a Sencelles, les Clovelles de Petra, la Revolta de Vilafranca, la Xifonfest a Campos, la correguda en roba interior de Bunyola...
i la batalla de Canamunt i Canavall promoguda pel col·lectiu Orgull Llonguet.
22) Segon semestre
Entra en vigor l'Impost de Turisme Sostenibe impulsat pel Govern de les Illes Balears i no, no comença l'anunciat (pel sector hoteler) apocalipsi a les Balears
23) Juliol
50 anys després de l'estrena de la sèrie televisiva original, s'estrena a la gran pantalla Star Trek Beyond, a Palma es podrà gaudir doblada en català. Altres megaestrenes del 2016: Kung Fu Panda 3, Batman V Superman: Dawn of justice, Capitan America, Rogue One. A Star Wars Story...
24) 20 de juliol
Manacor i tot Mallorca recordaran que tal dia com aquest d'ara fa 20 anys, el 1996, va morir l’excel·lent escriptor, Miquel Àngel Riera. Tenia 66 anys i ens llega una obra literària digna d'un premi Nobel que no li arribà. El dia abans, moria el poeta i activista cultural, Damià Huguet.
25) De 5 al 21 d’agost
Carnaval de l'esport: arriben els Jocs Olímpics (i paralímpics) de Rio de Janeiro amb la participació de diversos esportistes illencs: Mario Mola (triatló), Rudi Fernández, Sergi Llull, Àlex Abrines (basquet), Sete Benavides (piragüisme), David Muntaner i Albert Torres (ciclisme), Rafel Nadal (tenis)...
26) 19 de desembre
Un 19 de desembre, però de 1966, Maria del Mar Bonet va fer el seu primer recital a l’Ovella Negra. 50 anys després ho celebra a un espai més ample.
27) 30 de desembre
Es farà per trentena vagada consecutiva la manifestació sobiranista amb motiu de la Diada de Mallorca. Per celebrar-ho, la Plataforma unitària hi introduirà canvis importants, que faran que augmenti la participació.
28) 31 de desembre
Tot i que Palma celebra des de temps immemorials la Festa de l'Estendard, enguany, per primer pic, la Diada del 31 de desembre compta amb el reconeixement oficial del Consell de Mallorca.
+1) 1 de maig
Fita important per a tota la gent que estima aquest diari: dBalears compleix 20 anys i ho celebra amb una festa i un número especial.
També aquest 2016 es compleixen 40 anys (23 d’abril) de l'aparició del primer número del diari AVUI. I 5 anys (31 de juliol) de l'aparició del primer número del diari El Punt Avui, fusió de les dues capçaleres. I també, 5 anys de l'aparició del primer número de La Vanguardia en català.
L’any 2016 correspon parcialment als següents anys en altres calendaris
Calendari hebreu: 5776 / 5777
Calendari musulmà: 1437 / 1438
Calendari persa: 1394 / 1395
Calendari xinés: 4712 / 4713
Calendari hindú: 5117 / 5118
Calendari amazic: 2962
"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.
Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."
(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)
Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.