algo de nubes
 • Màx: 17°
 • Mín: 12°
13°

28 + 1 fites per a un any de traspàs

(C)Francesc Llobet

El 2016 és un any de traspàs. Tendrà un dia més i es diu que solen passar «coses estranyes». Serà l'any de la independència de Catalunya? Hi haurà noves eleccions a Espanya? Sortirà el Regne Unit de la UE? Qui serà elegit per substituir Barack Obama a la Casa Blanca? Acabarà la guerra de Síria? El nostre cel s'omplirà de drons?

No ho sabem. N'estarem pendents, però seguirem amb especial atenció els fets que es produesquin a Mallorca i a les Balears o afectin persones i col·lectius d'aquí.

Aquests són alguns de les previsions que feim des de dBalears:

1) Any Ramon Llull

El 1316 va morir Ramon Llull. 700 anys després, la terra que el va veure néixer i que el venera de manera especial, li ret diversos homenatges. Simpòsiums, conferències, sèries de televisió, exposicions i qualque missa honoren el català de Mallorca més universal.

2) Tricentenari

Tot i que l'any del Tricentenari ha acabat, continuen els actes de commemoració i durant el 2016 encara es publicarà algun llibre més sobre la qüestió. Qui sap si d'aquí a uns anys s'haurà consolidat el dia 11 de juliol (aniversari de la capitulació del Regne de Mallorca) com a Diada de reivindicació dels drets nacionals dels mallorquins i mallorquines.

3) Primer semestre

Es negocia el nou sistema de finançament autonòmic a l'estat espanyol. La consellera d'Hisenda del Govern torna moderadament contenta perquè tot i que no s'ha aconseguit el que es volia, el nou sistema significa una millora substancial. Després d'uns anys es demostrarà que les Balears, una vegada més hi sortiren perdent.

4) Més castellà a la TDT

Tot i que durant el 2015 s'ha recuperat els canals de la Corporació Catalana, 3/24 i Canal 33 7 Súper 3 i que IB3, poc a poc va recuperant la nostra llengua en els doblatges de pel·lícules i sèries, i tot i que se'ns havia dit que no hi havia espai, arriben quatre canals més a la TDT de les Balears. Tots ells en castellà.

5) Pensar en verd

El GOB demana una bateria de mesures legals a les institucions per intentar capgirar la tendència destructiva imposada pel govern Bauzá. Algunes estan en marxa, altres caldrà veure si els partits que donen suport al Govern les fan possibles:

 • Acabar amb l’amnistia d’edificacions a sòl rústic.

 • Eliminar la figura dels assentaments en el medi rural, perquè premien als infractors del sòl rústic.

 • Reformar la Llei 8/2012 del Turisme

 • Desclassificar sòls urbanitzables i urbans no transformats i en condició rural.

 • Fer prevaler la legislació urbanística i d’ordenació territorial a l’agrària, eliminar la Disposició final 2a i l’article 104 de la Llei agrària.

 • Protecció amb categoria d'ANEI-ANP dels espais inclosos en la Xarxa Natura 2000: LIC, ZEPA i ZEC.

 • Recuperar el principi d’exclusivitat d’ús pels establiments d’allotjament turístic que suposa posar fre a la transformació d’hotels en d’altres negocis.

 • Descartar les noves autopistes i autovies.

 • Aplicar una moratòria de ports, per evitar la nova creació i ampliació dels existents.

 • Prohibir per llei la importació de residus.

 • Fomentar l’autoconsum energètic.

 • Reforçar la moratòria turística, amb una nova redacció que imposi que per obrir una nova plaça calgui tancar-ne dues.

6) 4 de gener

Els ciutadans de les Illes Balears poden renovar la targeta sanitària de forma gratuïta. El Govern ha eliminat el pagament de la taxa per a l’emissió de la targeta sanitària mitjançant la seva derogació a través de la Llei de Pressuposts de la Comunitat Autònoma.


7) 6 de gener

Es compleixen 100 anys del naixement de Llorenç Moyà i Gilabert de la Portella al casal de Can Tous de Binissalem. Qualcú el recordarà amb una glosa irreverent.

8) 11 de gener

Comença la vista oral del cas Nóos amb la germana i el cunyat del rei d'Espanya asseguts a la banqueta d'acusats. La vista generarà una massiva expectació mediàtica: fins a 590 periodistes, tècnics i gràfics així com 84 mitjans de comunicació d'àmbit estatal i internacional s'han acreditat per donar cobertura al macrojudici. El judici se celebrarà en una sala de l'edifici de l'Escola Balear d'Administració Pública (Ebap), situada al Polígon Son Rossinyol de Palma i cedida pel Govern davant el gran nombre de parts personades.

9) 17 – 20 de gener

Mallorca (i part de Menorca) esclata en festes entre Sant Antoni i Sant Sebastià. Gloses, torrades, dimonis, alcohol, música i tradició formen el còctel més festiu.

10) 19 de gener

La revetla de Palma acollirà més grups que canten en català que mai. La dada coincideix amb el fet que per primera vegada els grups han estat triats per un procés de participació ciutadana que ha escollit, entre d'altres a: Agrupació Folklòrica Revetla de Sant Antoni, Al Mayurqa, Els Catarres , Pirates Pirats, Madona, Tomeu Penya, Pepet i Marieta, Boc, Els Pets, Xarxa, Frenètics, Le Carromato, Andrea Motis & Joan Chamorro Group i Saxophobia Funk Project i Ses Bubotes.

11) Del 29 al 31 de gener

Sa Pobla envaeix Gràcia. Milers i milers de persones participen en el Sant Antoni a Gràcia organitzat, un any més per l'incombustible Toni Torrens i el seu equip de col·laboradors. La vila barcelonina acull els foguerons, dimonis, ximbombers, gloses i demés elements tradicionals poblers i els converteix en un punt de trobada d'illencs residents a Barcelona i de barcelonins àvids de festa i bulla.

12) 7 de febrer

Comença la XXX Temporada d'Òpera al Teatre Principal de Palma que ens permetrà gaudir d'obres com I Pagliacci, Cavalleria Rusticana, Salomé, La Traviata, Il Barbiere di Siviglia i Nabucco.

13) Febrer

3.000 famílies sense ingressos i menors a càrrec poden accedir a la renda social promoguda pel Govern.

14) 1 de febrer

25è aniversari de la mort a Barcelona de Jaume Vidal Alcover, escriptor mallorquí, autor d'una extensa obra poètica, narrativa, teatral i assagística. I nebot de Joan Alcover.

15) 25 de febrer

Es compleixen 90 anys de la mort del poeta Joan Alcover. Bon moment per recordar la seva obra i per reconèixer la tasca feta des de la que va ser ca seva a Palma.

16) 1 de març

Diada de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Francina Armengol llança una proposta per reformar-lo.

17) 5 de març

El RCD Mallorca compleix 100 anys. Estrena propietari. El grup liderat pel milionari nord-americà Robert Sarver, propietari dels Phoneix Suns de l'NBA, és el màxim accionista del Mallorca després de subscriure la totalitat de l'ampliació de capital del club mallorquí.

18) 29 d'abril

La Llei de Normalització Lingüística compleix 30 anys. El seu estat és bipolar, hi ha parts que han estat violades sistemàticament i altres que romanen virginals. El que és segur és que li fa falta un bon lifting, perdó, una rentada de cara.

19) 30 d’abril a 11 de maig

Es compleixen 30 anys de la celebració del segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana. El primer es va fer l’octubre de 1906.

20) 16 de maig a 15 de juny

Rafel Nadal es disputarà el torneig Roland Garrós amb Novak Djokovic a París. El mallorquí arrodonirà a 10 Roland Garrós guanyats si s'imposa enguany.

21) Estiu

Tots els municipis de les Balears fan les seves festes patronals. Marxa i festa garantida cap de setmana rere cap de setmana. Poc a poc les «neotradicions» s'imposen: el Coso a Felanitx, la festa del Much del Reig a Sineu, l'Embala't a Sencelles, les Clovelles de Petra, la Revolta de Vilafranca, la Xifonfest a Campos, la correguda en roba interior de Bunyola...

i la batalla de Canamunt i Canavall promoguda pel col·lectiu Orgull Llonguet.22) Segon semestre

Entra en vigor l'Impost de Turisme Sostenibe impulsat pel Govern de les Illes Balears i no, no comença l'anunciat (pel sector hoteler) apocalipsi a les Balears

23) Juliol

50 anys després de l'estrena de la sèrie televisiva original, s'estrena a la gran pantalla Star Trek Beyond, a Palma es podrà gaudir doblada en català. Altres megaestrenes del 2016: Kung Fu Panda 3, Batman V Superman: Dawn of justice, Capitan America, Rogue One. A Star Wars Story...

24) 20 de juliol

Manacor i tot Mallorca recordaran que tal dia com aquest d'ara fa 20 anys, el 1996, va morir l’excel·lent escriptor, Miquel Àngel Riera. Tenia 66 anys i ens llega una obra literària digna d'un premi Nobel que no li arribà. El dia abans, moria el poeta i activista cultural, Damià Huguet.

25) De 5 al 21 d’agost

Carnaval de l'esport: arriben els Jocs Olímpics (i paralímpics) de Rio de Janeiro amb la participació de diversos esportistes illencs: Mario Mola (triatló), Rudi Fernández, Sergi Llull, Àlex Abrines (basquet), Sete Benavides (piragüisme), David Muntaner i Albert Torres (ciclisme), Rafel Nadal (tenis)...

26) 19 de desembre

Un 19 de desembre, però de 1966, Maria del Mar Bonet va fer el seu primer recital a l’Ovella Negra. 50 anys després ho celebra a un espai més ample.

27) 30 de desembre

Es farà per trentena vagada consecutiva la manifestació sobiranista amb motiu de la Diada de Mallorca. Per celebrar-ho, la Plataforma unitària hi introduirà canvis importants, que faran que augmenti la participació.

28) 31 de desembre

Tot i que Palma celebra des de temps immemorials la Festa de l'Estendard, enguany, per primer pic, la Diada del 31 de desembre compta amb el reconeixement oficial del Consell de Mallorca.

+1) 1 de maig

Fita important per a tota la gent que estima aquest diari: dBalears compleix 20 anys i ho celebra amb una festa i un número especial.

També aquest 2016 es compleixen 40 anys (23 d’abril) de l'aparició del primer número del diari AVUI. I 5 anys (31 de juliol) de l'aparició del primer número del diari El Punt Avui, fusió de les dues capçaleres. I també, 5 anys de l'aparició del primer número de La Vanguardia en català.

L’any 2016 correspon parcialment als següents anys en altres calendaris

Calendari hebreu: 5776 / 5777

Calendari musulmà: 1437 / 1438

Calendari persa: 1394 / 1395

Calendari xinés: 4712 / 4713

Calendari hindú: 5117 / 5118

Calendari amazic: 2962

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Biel, fa mes de 5 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.

Valoració:4menosmas
Per ¬, fa mes de 5 anys

Quina vergonya de vocabulari, quina ofensa per a noltros, el tenir uns contrincants amb tan poca educació!

Valoració:5menosmas
Per laurensio, fa mes de 5 anys

Es com aquell que anava en direcció contraria per l´autopista i insultava a tothom perqué tots anaven al revés.

Valoració:4menosmas
Per Kynicos, fa mes de 5 anys

En Llorens aqueix, falta al respecte, provoca, diu disbarats, falta a la veritat, però quan li contesten diu que els dames l´insulten i que ell és molt educat. Un altre problema afegit, perquè l, o l´hem de deixar i que seguesqui amollant heretgies culturals i no dir-li res, o som tots els no gonelles uns maleducats.

Valoració:8menosmas
Per llorens, fa mes de 5 anys

a Petit suis ....denotas una falta de criterio, cultura , ya no sólo con llull, sino con la historia de Baleares y su lengua . Algo que me importa muy poco, eres catalanista, que li ferem,.....
Pero ahí quedan las aportaciones y evidencias sobre llull, mallorquín , NO catalán, que nunca escribió en catalán, porque ,simplemente, no estaba en su vocabulario., y que de momento, muchos mensajes para insultar, desacritar pero poco más.

Valoració:0menosmas
Per deveres, fa mes de 5 anys

No per xerrar més tens més de raó. Sembla que qualcú desconeix aquesta dita

Valoració:3menosmas
Per Es suis, fa mes de 5 anys

I lo millor de tot es quan diu que ara escriura en castellano i mallorquin. I lo que escriu en mallorquin esta escrit segons sa gramatica catalana (que ben per suposat inclou s'article salat, no domes utilitzat a mallorca sino a zones de l'Emporda i altres bandes de s'actual comunitat autonoma de catalunya a mes de ses variants mallorquines, com d'altres llocs) !!!. Si començam aixi jo en es meu CV posare que conec al manco 30 o 40 llengos a sa perfeccio !!. Res, tot un exemple es troll aquest!.

Valoració:4menosmas
Per slort, fa mes de 5 anys

Allò que molesta més els "trolls" (els que escriuen en foraster en aquest fòrum ho són) no és que valorin els seus comentaris en vermell o que opinin en contra d'ells -això els permet de continuar replicant-; sinó que no els facin cas. Per tant, la cosa millor que es pot fer és no respondre'ls i deixar-los la puntuació en blanc; fins i tot, no llegir les seves opinions. D'aquesta manera, la provocació que pretenien no té cap efecte.

Valoració:2menosmas
Per llorens, fa mes de 5 anys

al tal I doncs:
tú has escrito:
Només he llegit un poc per damunt tots aquests disbarats que pretén vendre per aquí aquest tal "Llorens". Utilitzar el Beat Ramon Llull per fer propaganda destructiva de la nostra llengua i Història amb finalitats neo-franquistes, hauria de ser considerat un sacrilegi i motiu d´excomunicació per par de la Església, i d´expulsió de la nostra Comunitat per part de la Justícia.

Según tú comentario ,si yo hago apología del neo-franquismo, tú la haces del fascismo más hitleriano. Ya no sólo no te atreves a aportar ninguna referencia cultural, dando un claro ejemplo de un desconocimeinto absoluto de lo que quieres defender, sino que ademas pretendes, dentro de un estado de libertad de expresión, la cual, és la máxima libertad de un estado de derecho, castigar con la expulsión de mí tierra.,mi comunidad, (la tuya es la comunidad española llamada cataluña, que antes perteneció al reino de aragón), por defender algo, que tú desconoces pero que te atreves a criticar. Té sugeriría que leas algo, a ver si es posible que sepas que és un neo franquismo o un fascismo rancio, que és lo que tú eres. Pero gracias por participar.

Valoració:0menosmas
Per llorens, fa mes de 5 anys

Para quien me ha acusado de utilizar la otra lengua que la costitución española me permite usar, y no defender en mí lengua, que por supuesto no és la catalana, ahora en castellano y Mallorquín.

Mucha gente opinando, desvariando, ofendiendo, comparando formas dailectales del español con la lengua mallorquina, pero ninguno aporta nada, solo opiniones, que como se dice, son como los culos, cada uno tiene el suyo. Al menos una persona, ha tenido la cultura de evidenciar, mal, pero al menos lo ha intentado, con referencias bibliográficas defender unas afirmaciones que no se sostienen. Los demás, solo opina, insultan, repiten, pero poca cosas mas. Como es posible que el catalanismo haya podido avanzar con tan poca cultura de algo que se quiere defender? ....increible. Per bueno ante tanta evidencia de Incultura luliana, bona nit..

Molta de gent opinant, desvariejant, ofenent, comparant formes dailectals de s'espanyol amb sa llengua mallorquina, però cap aporta res, tot sol opinions, que com se diu, són com es culs, cadascun té es seu. Almanco una persona, ha tengut sa cultura d'evidenciar, malament, però almanco ho ha intentat, amb referències bibliogràfiques, defensar unes afirmacions que no se sostenen. Ets altres, tot sol opinen, insulten, repeteixen, però poca coses mes. Com és possible que es catalanisme hagi pogut avançar amb tan poca cultura de una cosa que se vol defensar? ....increible. Bé ido davant tanta evidència d'Incultura den llull, bona nit.. ja se de quin peu anau.....

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris