nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

El Seminari Blanquerna analitzà l'impacte de la dominació espanyola a les Balears

Imatge d'un dels debats del Seminari Blanquerna celebrat aquest cap de setmana a Can Alcover de Palma.

dBalears

Les opinions dels participants coincideixen: ha estat un Seminari Blanquerna ben atapeït i molt enriquidor. La XXIXena edició del Seminari organitzat pel Grup Blanquerna s'ha desenvolupat durant tot aquest dissabte a Can Alcover. El títol del Seminari: «300 anys després de la integració de Mallorca a L'Estat castellà/espanyol "por derecho de conquista": Facem balanç»

Més de setanta persones inscrites i centrat a fer un balanç del que han suposat els 300 anys d'ocupació, des del final de la Guerra de Successió, en diversos aspectes com la llengua, la identitat, la cultura, l'economia i la política.

Va encetar el Seminari el president del Grup Blanquerna, Tomeu Martí, que explicà que els diversos períodes electorals que s'han viscut aquest 2015, han dificultat la programació d'actes i han fet que s'optàs per programar el seminari un dia tan simbòlic com el 28 de novembre, el dia que es complien 300 anys exactes de la promulgació del Decret de Nova Planta «que significà l'abolició dels nostres drets nacionals i la dissolució de les nostres institucions». Martí tengué un record pel que va ser fundador, president i, posteriorment, President d'Honor del Grup Blanquerna: «aquest serà el primer seminari en que en Climent Garau no hi és físicament, però mantenint-lo en la nostra memòria feim que hi sigui present».

La primera sessió es va dedicar a La política: les lleis, les institucions i els governs. Cristòfol Soler comparà l'entramat institucional nascut de la Conquesta de 1229 per part del rei Jaume I amb la nascuda després del Decret de Nova Planta. Antoni Marimon analitzà, bàsicament, els segles XIX i XX.

La segona sessió es dedicà a la cultura, el ponent, el President de l'OCB, Jaume Mateu va fer un repàs als tres segles i volgué reivindicar la figura de Tià de Sa Real. La tercera sessió, estava dedicada a la Llengua i el ponent, el professor Jaume Corbera repassà les mesures repressives i discriminatòries contra la nostra llengua durant els darrers 300 anys.

La quarta sessió estava dedicada a la identitat i l'imaginari simbòlic.

Bartomeu Mestre, el ponent, ajudat d'una presentació audiovisual, va fer una revisió de l'evolució en aquestes qüestions.

Ja a l'horabaixa, hi hagué dues conferències centrades en l'economia: Els fluxos fiscals, les inversions en infraestructures, la cartera de serveis públics. Guillem Morro repassà els primers anys d'ofegament econòmic i fiscal després del Decret de Nova Planta i el professor Joan Mir se centrà en analitzar les balances fiscals i les inversions de l'Estat a les Illes Balears durant el darrer mig segle.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joan, fa mes de 5 anys

Quina gentada!!!!

Valoració:-2menosmas
Per deveres, fa mes de 5 anys

Cal dir que sa dominació espanyola fou nefasta per als naturals de tot es país català, i baleà en particular.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris