cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
26°

Enllaçats dóna suport a les escoles catalanes de la Catalunya Nord

01-06-2015

Dissabte se celebrava, com cada any, la Bressolada, la festa de les escoles catalanes de la Catalunya Nord. Cada any aquesta Diada per l'escola en català tenyeix els carrers de Perpinyà de colors, de jocs i d'actuacions musicals en un to festiu però alhora reivindicatiu per l'ensenyament en llengua pròpia a la Catalunya del nord de les Alberes.

Des de les entitats que formen Enllaçats per la Llengua (moltes d'elles de les Balears) han aprofitat l'ocasió per mostrar el seu suport a la Bressola i a la resta de xarxa d'escoles nord-catalanes, i han anunciat la presència d'entitats d'arreu el domini lingüístic donant suport a la crida 'Per l'escola que volem'.

Des del col·lectiu també ha volgut recordar «que la reivindicació d'un ensenyament de qualitat en llengua pròpia és un motiu bàsic a tot el territori catalanoparlant, a on veiem, dia rere dia, com els drets lingüístics de centenars de milers d'alumnes es veuen minvats davant la minsa presència de la llengua catalana a l'escola».

Per últim, Enllaçats ha volgut posar èmfasi en el fet que «la situació del català a l'escola a 2015 és lluny d'estar normalitzada i, en conseqüència, un gruix considerable de l'alumnat no rep l'educació en la seva llengua pròpia, que és alhora la del territori on viu, vulnerant així els seus drets lingüístics bàsics com a ciutadans europeus». La plataforma ha assegurat que continuaran fent accions conjuntes arreu dels Països Catalans «perquè qualsevol cosa que afecta la llengua en una part del territori, afecta el seu conjunt i la seva pervivència».

Fruït de la reunió d'aquest dissabte, les entitats han acordat les següents consideracions:

-Fan constar el seu suport a la xarxa d'escoles catalanes de la Catalunya Nord, i celebren el pròxim quarantè aniversari de la Bressola i la nova obertura d'una segona escola pública Arrels a Perpinyà.

-Expressen tota la seva solidaritat amb la vaga de fam que ha encetat fa pocs dies el Conseller d'Aquitània en favor de l'occità, Dàvid Grosclaude.

-Donen suport i s'afegeixen a la carta d'agraïment als mestres del principat impulsada per la plataforma Somescola.cat i al vídeo d'editorial Bromera respecte als mestres de valencià, i el fan extensiu al personal docent que ajuda a la normalització del català a la Franja de Ponent, el País Valencià, el Principat de Catalunya, Andorra, l'Alguer, la Catalunya Nord i les Illes Balears.

-Fan seva la crida d'Escola Valenciana i l'STEPV-IV contra la supressió d'unitats en valencià realitzades per la Conselleria d'educació.

-Esperen que, després dels resultats electorals del passat 24 de maig, s'albiri un canvi de les polítiques lingüístiques a les administracions locals i autonòmiques d'arreu els territoris, sobretot en els àmbits de l'ensenyament, la funció pública i l'espai de comunicació en català.

-Emplacen les entitats a una nova reunió a Castelló de la Plana el pròxim mes de desembre per coordinar esforços i accions en suport del català.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Madrileñufet, fa mes de 4 anys

Madrileñufets, on sou?
Fa estona que heu perdut el remuc. Tan poques ganes de viure teniu, d'ençà que en talibauzán s'ha estampat a la paret? Au, vénga, deixondiu-vos! Tornau! Ens feis com a falta! Ens avorrim sense els vostres remucs. Veniu!

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 4 anys

Si Tià, així és. Sempre se parla de recuperar el troç de roca de Gibraltar, però en canvi callen com a morts quan es parla del Tractat dels Pirineus i com Espanya, va deixar perdre aqueixa terra rica i meravellosa. Encara que així és millor pels seus habitants, no se perden rès per no ser espanyols.

Valoració:7menosmas
Per Tià, fa mes de 4 anys

A mi m'ho has de dir, I doncs, que vaig sovint a la zona de Perpinyà. Encara prop de la frontera amb la qual, entre Espanya i França i Espanya, desmembraren Catalunya, trobes la vila de Sureda. Si voltes un poc pel país, trobaràs Cervera de la Marenda, Cantallops, Sant Llorenç de la Salanca, el Barcarès, etc., això sense comptar Perpinyà i Rosselló, Vallespir, freqüentíssims a Mallorca com a llinatges. I vos assegur que poques vegades m'he hagut d'entendre amb la gent en francès, llengua que parl perfectament.

Ja dins dominis de la llengua occitana, però prop encara de Catalunya, tenim Narbona que, com a llinatge, a Mallorca fou interpretat com a n'Arbona i, per tant, transformat en Arbona..

Valoració:7menosmas
Per I doncs, fa mes de 4 anys

Molts mallorquíns, descendem de la Catalunya Nord. Molts llinatges d' aqui son topònims d' aquelles terres i també existeixen allà.

Valoració:9menosmas
Per ExLL, fa mes de 4 anys

Del web de l'APLEC .Salutacions:

http://www.aplec.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=364:enllacats-amb-les-escoles-catalanes-de-la-catalunya-nord&catid=11:comunicats&Itemid=28

Valoració:8menosmas
Per Mallorca continental, fa mes de 4 anys

La Catalunya Nord, l'antiga Mallorca continental, és cosa nostra.
VISCA MALLORCA!
VISCA CATALUNYA LLIURE!
VISCA CATALUNYA SENCERA!

Valoració:22menosmas
Per Wojciech, fa mes de 4 anys

Mercés, no la coneixía.

Valoració:9menosmas
Per Castell de Salses, fa mes de 4 anys

També convé recordar la existència de l´APLEC (Associació Per L´Ensanyament del Català) que fa possible l´aprenentatge del Català als centres públics, mitjançant una plantilla de docents, ensenyants de la nostra Llengüa,

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris