algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Quan la UE imposa els criteris de repartiment de fons, les Balears, Catalunya i el País Valencià queden per damunt la mitjana

Aquest dilluns s'han fet públiques les dades del repartiment dels 10.000 milions d'euros del fons React-EU, és a dir dels doblers que donarà la Unió Europea per la reactivació de l'economia i que provenen dels estalvis dels països del Nord d'Europa.

A diferència de la immensa majoria d'ocasions en què es reparteixen fons a l'Estat espanyol, en aquesta ocasió, en principi i damunt la teoria, els territoris més beneficiats serien Andalusia, Catalunya i el País Valencià.

En aquest repartiment les Balears percebran 300 milions d'euros del fons, la qual cosa suposa el 3 per cent del total.

Euros per habitant

En termes de relació euros per habitant, les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià se situen per damunt de la mitjana estatal que seria de 212,65 euros per habitant.

Les Balears rebran 260,99 euros per habitant; el País Valencià, 249,3 euros per habitant i Catalunya: 220.9 euros per habitant.

El repartiment dels 10.000 milions es distribuirà així:

Andalusia: 1.881 milions d'euros (18,8%)

Catalunya: 1.706 milions (17,1%)

Comunitat de Madrid: 1.284 milions (12,8%)

País Valencià: 1.254 milions (12,5%)

Canàries: 630 milions (6,3%)

Castella-la Manxa: 486 milions d'euros (4,9%)

País Basc: 426 milions (4,3%)

Galícia: 441 milions (4,1%)

Castella i Lleó: 335 milions (3,4%)

Illes Balears: 300 milions (3%)

Aragó: 267 milions (2,7%)

Múrcia: 258 milions (2,6%)

Astúries: 196 milions (2%)

Extremadura: 187 milions (1,9%)

Navarra: 148 milions (1,5%)

Cantàbria: 96 milions (1%)

La Rioja: 65 milions (0,6%)

Ceuta: 24 milions (0,2%)

Melilla: 17 milions (0,1%)

Criteris de repartiment

Els criteris generals de repartiment per territoris han estat marcats per la Unió Europea i obeeixen a tres indicadors:

El primer indicador va dirigit a mesurar l'impacte de la pandèmia en la riquesa de cada Comunitat Autònoma amb un pes equivalent a les 2/3 parts del repartiment total.
El segon indicador, mesura l'impacte de la crisi en la desocupació, amb un pes en el repartiment total igual a 2/9 de l'assignació.

El tercer indicador mesura l'impacte de la crisi en la desocupació juvenil (15 a 24 anys) i té un pes del 1/9 de l'assignació total.

També s'inclou una ajuda per a les regions ultraperifèriques que a l'Estat espanyol només tenen aquesta consideració les Illes Canàries, ja que les Illes Balears no tenen aquesta condició per decisió del Govern espanyol.

Objectius dels fons

Els recursos procedents del React-EU s'han de destinar a finançar l'impacte sofert en els àmbits de l'educació, la sanitat i els serveis socials com a conseqüència de la pandèmia. Així mateix, han d'impulsar un canvi en el model productiu per a aconseguir un creixement sostenible i inclusiu, així com fomentar la transició ecològica i digital, la cohesió social i territorial i la igualtat.

Feta la llei, feta la trampa...

Però no tot són flors i violes. Des de les Illes Balears sabem molt bé la diferència entre el pressupost proposat i el pressupost executat i sabem que la capacitat dels buròcrates madrilenys per enganyar els donants europeus i els (no)receptors dels Països Catalans és infinita.

D'altra banda, falta saber (o no) on fan comptes gastar els doblers que gestionaran els ministeris del Govern espanyol.

I encara un altre truc que ja coneixem per aquestes contrades perquè patim any rere any. Fins que la Comissió Europea no aprovi la Decisió de Recursos propis que permet el finançament del programa Next Generation no es podran certificar les despeses a la Comissió, i per tant, no es podrà sol·licitar el corresponent pagament. I què fa comptes fer l'Executiu espanyol? Doncs el que ja ha fet en altres ocasions: concedir préstecs a compte dels doblers que han d'arribar d'Europa... Préstecs pels quals cobrarà interessos. I com que els doblers vendran via Madrid, allà els entretendran tant com podran.

Si les institucions europees no vigilen fins la darrera passa, els doblers del fons React-EU enviats a l'Estat espanyol acabaran a les butxaques (o als coptes suïssos) dels de sempre.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Què trist, fa 21 dies

Segons diu aquesta mateixa notícia, els doblers que arribaran a l'Estat Espanyol provindran dels estalvis del Nord d'Europa. I jo em deman dues coses: 1) perquè al nord d'Europa tenen estalvis i riquesa i Espanya no imita les seves polítiques per tenir-ne també, i en comptes d'això va sempre trenta o quaranta anys endarrerida? I 2) perquè els europeus del Nord han de pagar les conseqüències de la misèria que imposen els nostres partits corruptes? Venc a dir, quina culpa en té Finlàndia de que els polítics madrilenys prenguin males decisions que afectin negativament a la economia de l'estat espanyol?I una més: perquè en Joan Carles I no afluixa un parell dels seus milions que té estalviadets a Suïssa per ajudar als seus compatriotes? Quin oi de personatge.Aquesta reflexió la fa un menor d'edat, que quan deixi de ser-ho de ben segur que emigrarà cap a un país més civilitzat.

Valoració:4menosmas
Per Per la República, fa 21 dies

Us en recordau de les quotes acordades quan Espanya va entrar a formar part de l'UE: Alemania l'industria i Espanya el sol? Ho hem d'agraïr al Felipe Gonzalez. I els diners dels fons estructurals anaven a fer carreteres i a la construcció d'edificis (pan para hoy y hambre para mañana) i no a investigació ni a remontar la nostra industria.

Valoració:2menosmas
Per Unaperaqui, fa 21 dies

No estam acostumats aquí a informacions tan clares!

Valoració:2menosmas
Per ñordistán, fa 22 dies

ja sabem que en el país de Ñordistán, els idols antics foren Rinconete i Cortadillo, i els que se les empesquen totes per a viure sense treballar. Avui hi ha els enxufistes, lladres, mangants, funcionaris de sofá, manipuladors, trileros, i la majoria de polítics que viuen tant sols per fer quento, canviant-se la jaqueta sempre que els convé.

Valoració:6menosmas
Per espolier, fa 22 dies

Una informació molt ben feta. Una vegada més comprovam com una cosa són les informacions dels grans mass mèdia i una altra les dades explicades en detall.

Valoració:5menosmas
Per Lluís, fa 22 dies

No solament Europa, sinó també Euràsia fan i farien una distribució equitativa i neutral. El què passa en un país anomenat España no té nom, per això volem la independència d´aquesta gent tan ufana... etc.

Valoració:6menosmas
Per Estudiant, fa 22 dies

Pel que he entès, Europa ens enriqueix i Espanya ens empobreix.

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris