muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín:

La UIB constata que els treballadors temporals tenen salaris més baixos que els de llarga durada

Un estudi d'investigadors del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han constatat que els treballadors temporals tenen salaris més baixos que els de llarga durada, a pesar que la legislació laboral el prohibeix.

Segons han evidenciat aquests investigadors del Departament d'Economia Aplicada (la doctora Maria Sard i el doctor Francsc Oliver) «dues persones amb característiques idèntiques poden percebre salaris diferents per fer el mateix treball en funció de la durada del seu contracte».

El treball, que ha estat publicat recentment en la revista 'International Journal of Manpower' estudia l'evolució de la desigualtat salarial entre els treballadors temporals i fixos a Espanya en 2006, 2010 i 2014. A partir de les dades de l'Enquesta d'estructura salarial de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els investigadors de la UIB han constatat que «la crisi econòmica va comportar una disminució lleu de la desigualtat salarial».

Així, si en 2006 tenir un contracte fix representava cobrar un 4,19 per cent més de salari de mitjana, en 2010 aquesta diferència s'havia reduït al 4,01 per cent. Aquesta reducció de la diferència entre temporals i fixos s'hauria d'associar a la pèrdua de llocs de treball i, per tant, a l'increment de la desocupació. En el període 2010-2014, no obstant això, aquesta desigualtat no sols no es va reduir, sinó que va créixer molt. En 2014, una vegada implementada la reforma laboral de 2012, la diferència gairebé s'havia duplicat i aconseguia un 7,25 per cent.

Segons els investigadors, els resultats aconseguits són «sorprenents», atès que un dels objectius d'aquesta reforma era reduir les diferències entre els treballadors temporals i els fixos. «I no sols no es va aconseguir frenar aquesta discriminació retributiva, sinó que la diferència entre els uns i els altres es va agreujar», expliquen.

Així mateix, també han observat que aquesta diferència no és constant en tota l'escala salarial, sinó que es distribueix de manera desigual. En general, la diferència salarial és menor entre els treballadors amb salaris més baixos i, en canvi, s'incrementa a mesura que es fixen en sous més elevats. L'any 2014, en el grup corresponent als sous més baixos, la diferència entre treballadors temporals i fixos és d'un 4,53 per cent, mentre que augmenta fins a un 12,19 per cent en el grup corresponent als salaris més elevats .

De la mateixa manera, els investigadors de la UIB constaten que aquesta distribució desigual també ha evolucionat al llarg del període estudiat: «Era més baixa abans de la crisi i ha augmentat després de la implementació de la reforma laboral». A més, expliquen que la crisi ha generat més discriminació salarial cap als treballadors temporals. «En 2014 les diferències salarials han augmentat i no s'expliquen tant per diferències en les dotacions dels treballadors», asseveren.

Quant al gènere, l'estudi mostra que la diferència salarial entre homes i dones encara es manté, si bé es redueix progressivament: era d'un 12,64 per cent en 2006, d'un 10,19 per cent l'any 2010 i d'un 9,02 per cent l'any 2014. En aquest cas, les diferències també augmenten a mesura que els salaris són més elevats. En relació amb l'origen dels treballadors, l'estudi mostra que els de nacionalitat espanyola tenen, de mitjana, un sou més elevat que els estrangers, excepte en les posicions més elevades de l'escala salarial, en el qual els estrangers cobren més que no els espanyols.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris