algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Consum recorda: «divendres negre, drets clars»

154015

«Divendres negre, drets clars», indica la Direcció General de Consum, atesa la proximitat del Black Friday (23 de novembre), quan determinats comerços oferiran descomptes especials en els seus productes. Donat que cada vegada més famílies aprofiten aquesta data per fer compres de Nadal, Consum recorda els drets dels consumidors i ofereix recomanacions per treure el màxim profit d’aquestes oportunitats.

Així, s’aconsella fer una llista prèvia dels productes necessaris per a no gastar més del que s’ha previst. Les ofertes i els descomptes atractius poden fomentar el consum i cal no deixar-se endur per l’emoció, les presses i l’angoixa. Convé comparar els preus habituals dels productes de la llista per comprovar que el descompte aplicat és real. També convé comparar marques i companyies per saber les característiques que s’ofereixen en productes similars i quin s’ajusta més bé al que es necessita.

Cal llegir detengudament la publicitat del producte que es vol adquirir i guardar-la, ja que pot ser útil a posteriori. La publicitat forma part del contracte i, per tant, obliga a qui l’anuncia.

S’ha de demanar i conservar el tiquet o factura, ja que és la garantia de la compra, i s’ha de consultar sobre la possibilitat de canviar l’article, perquè l’establiment no té l’obligació de canviar un producte que està en perfecte estat, llevat que així ho anunciï.

D’altra banda, encara que sigui un període d’ofertes especials, l’establiment està obligat a oferir el mateix servei postvenda: una retallada en el preu no implica una retallada en els drets del consumidor. Els productes oferts tenen les mateixes garanties legals de sempre.

Compres per Internet
Si es tracta d’una compra electrònica, s’aconsella comprar en llocs segurs. L'«s» en una adreça web («https» en lloc d’«http») significa lloc segur. Una altra forma d’identificar una pàgina segura és l’aparició en la pantalla d’un cadenat tancat o una clau —si es clica dos pics sobre el cadenat o la clau, apareixerà informació sobre el certificat de seguretat.

Es recomana també comprovar el preu original del producte, si inclou l’IVA i si té despeses d’enviament o no, de manera que es pugui identificar quin és realment el descompte que s’hi fa.

Així mateix, els clients s’han d’assegurar de poder identificar el responsable de la pàgina web o entitat proveïdora (nom, domicili, CIF).

Consum recorda que el comprador disposa del dret de desistiment, del qual ha d’haver estat informat. Això permet, sense necessitat d’al·legar cap motiu, cancel·lar el contracte durant un termini mínim de 14 dies naturals des del dia de la recepció del producte.

S’ha de guardar una còpia de les operacions de compra fetes. En acabar l’ordre de compra ha d’aparèixer una pàgina que resumeix l’operació (és aconsellable que els compradors se’n quedin una còpia, fins i tot en el cas que es produeixi algun tipus d’incidència o operació fallida per error informàtic).

La Direcció General de Consum anima a tenir en compte altres elements a l’hora de comprar els productes, com ara valorar si en la producció s’han aplicat criteris de sostenibilitat, els efectes sobre el medi ambient, si l’etiqueta té informació mediambiental, si estan fets amb materials reciclables, l’embalatge, si s’hi ha usat impremta ecològica, etc.

Així mateix, recorda que totes les empreses han de disposar de fulls oficials de reclamació/denúncia i que és una garantia escollir una empresa adherida al sistema arbitral de consum.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris