algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Experts en finançament adverteixen de la «baixada constant del PIB per càpita» de les Balears

El grup de treball d'experts catalans i de Balears per a la millora de les relacions econòmiques i financeres de Catalunya i Balears amb l'Estat s'ha reunit aquest divendres i ha analitzat el comportament de l'IVA dins del sistema de finançament i l'evolució negativa experimentada en els darrers anys.

Així doncs, aquesta comissió ha continuat aquest divendres amb l'anàlisi de variables i simulacions pel que fa al comportament de l'actual model, ha informat el Govern.

També ha posat damunt de la taula algunes de les propostes que es debaten en el si del Comitè d'experts per a la redacció del nou sistema de finançament autonòmic actualment en marxa a proposta del Ministeri d'Hisenda.

No obstant això, els estudis i càlculs iniciats en el si del grup de treball han tingut per objecte analitzar el comportament de l'aportació que en relació a l'IVA s'ha atorgat a les dues comunitats autònomes en els darrers anys dins del finançament autonòmic.

Més en concret, les anàlisis se centren en el factor multiplicador que determina la quantitat final que es destina a cada comunitat, l'índex de consum, que ofereix l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest índex ha estat el causant del mal comportament de l'aportació de l'IVA en el conjunt del finançament autonòmic que ha rebut Balears en els darrers anys, ha dit el Govern.

A la llum de les dades, el director general de Pressupostos i Finançament, Joan Carrió, creu que «la disminució d'aquest índex a Balears -i per tant del finançament per comptes de l'IVA dins del SFA- té a veure en una disminució de la tendència del consum intern».

En tot cas, es descarta que aquest factor en solitari incidís en una retallada de mig punt en 2013, «una baixada molt forta», en opinió del director general de Pressupostos i Finançament del Govern, i que tindria a veure també amb «la modificació dels tipus de l'IVA que el govern de l'Estat va fer aquell any, i que deurien afectar en major mesura a Balears».

En tot cas, per a Carrió, aquesta «pèrdua relativa de consum intern estaria directament relacionada amb la baixada constant del Producte Interior Brut per càpita de Balears en els darrers 15 anys», un fet que atribueix a «un model productiu que aporta un baix valor afegit».

La propera reunió d'aquest grup de treball se celebrarà el proper 12 de maig a Menorca i servirà per analitzar el contingut de la nova sessió del comitè d'experts per la reforma del sistema de finançament autonòmic que s'haurà celebrat dies abans, el 26 d'abril.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per t, fa mes de 4 anys

d,aqui 2 dies,terra d,emigrants,NO HI HA TEMPS QUE NO TORN.

Valoració:7menosmas
Per Ningú, fa mes de 4 anys

Gràcies als traïdors fànatics espanyols peperos!!!

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris