nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

CCOO vol un canvi de model de producció i consum

05-06-2015

Amb motiu de la celebració avui del Dia Mundial del Medi Ambient, la Secretaria de Salut Laboral i Medi Ambient de CCOO defensa la necessitat d’un canvi en l'actual model de producció i consum. «Un canvi que requereix que repensem la nostra forma de produir i consumir des d'una òptica circular, renovable i neta i que valori econòmicament cadascun dels elements que intervenen en el procés», assenyala el secretari de Medi Ambient i Salut Laboral, Rogelio Marín.

Canviar el paradigma d'usar, llençar i reemplaçar per retornar, reparar i reutilitzar no és només una solució als problemes ambientals, sinó també «una forma de recuperar un sistema productiu sostenible a llarg termini, amb la consegüent recuperació de l'ocupació», afirma.


CCOO reivindica polítiques i instruments que impulsin aquest canvi de rumb i per això dóna  suport a la superació de l'actual model de producció lineal que fa un ús molt ineficient dels recursos, ja que continua utilitzant gran quantitat de substàncies tòxiques que posen en perill la salut dels treballadors i el medi ambient i genera importants quantitats de residus.

«S'ha d'evitar l'ús d'aquestes substàncies perilloses i contemplar-ne la substitució des de la mateixa fase de disseny dels productes», destaca Marín. En aquest sentit, el reglament  europeu REACH és una eina eficaç per impulsar la substitució de substàncies perilloses «molt preocupants». Fins ara, ha servit d’impuls a l'R+D+i en forçar la indústria a cercar alternatives tècnicament i econòmicament viables. No obstant això, des d'agost de 2014 el procés per restringir l'ús de substàncies perilloses s'ha frenat.

El responsable de Medi Ambient de CCOO aposta per «un nou paradigma de producció neta i circular», no lineal, perquè és, també, «una oportunitat per generar ocupacions de qualitat, difícilment deslocalitzables», assegura. En aquest sentit, recorda que segons la proposta de la Comissió Europea, «la plena aplicació de la legislació vigent de residus podria crear més de 400.000 llocs de feina a la Unió Europea» i «el paquet de mesures cap a una economia circular podria generar uns 180.000 llocs de feina addicionals més», conclou.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris