cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:

L'atur minvà en 7.917 persones el maig a Balears

L'atur es reduí a Balears el mes de maig en 7.917 persones respecte al mes anterior, la qual cosa suposa una caiguda de les persones sense ocupació del 9,42 %, el major descens percentual registrat a tot l'Estat, segons les dades publicades avui pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

A més, Balears ha estat l'única comunitat on es creà ocupació si es compara aquell mes amb el de 2012. En concret, l'atur va descendir en un any a les Illes en 6.390 persones, un 7,74 % menys.

Així mateix, la xifra d'afiliats a la Seguretat Social també resulta positiva. Segons el ministeri, la taxa interanual d'afiliació mitjana de Balears repuntà un 1,02%, amb una variació de 4.339 afiliats.

En gran mesura, aquest augment de les contractacions a l'Arxipèlag s'explica amb la irrupció en el mercat de treball de nombrosos fixos discontinus, en motiu de l'inici de la campanya turística.

Al conjunt de l'Estat, l'atur baixà per tercer mes consecutiu, amb 98.265 aturats menys.

Valoracions

El president de la CAEB, Josep Oliver, ha mostrat satisfacció en relació a les dades d'atur de maig. "Constatam que, per primera vegada, en molt temps, les dades del SOIB i els d'afiliats a la Seguretat Social són de signe positiu. Esperam que aquesta tendència es mantingui", afirmà el cap dels empresaris a un comunicat.

"És especialment important que aquesta evolució es dóna a tots els sectors, i fins i tot al col·lectiu de treballadors sense ocupació anterior". Així, la sensació d'Oliver de cara als pròxims mesos de temporada alta és d'"esperança".

El Govern, com era d'esperar, ha valorat amb alegria les dades conegudes avui. El conseller d'Economia i Competitivitat, Joaquín García, ha dit que són «enormement positives», encara que ha volgut donar un missatge de prudència perquè «no es pot baixar la guàrdia».

Al Parlament, García ha enumerat un rosari de dades positives com que Balears torna als nivells de creació d'ocupació neta des de 2008, i que és l'única comunitat on puja l'afiliació a la Seguretat Social en termes interanuals.

'Aturar la sagnia'

«Balears demostra que amb força i molt de treball podem aconseguir el que ens proposem», ha sentenciat el conseller, que ha recordat que el president balear, José Ramón Bauzá, es va comprometre a l'inici de legislatura a posar fi a la «sagnia d'atur, i les dades ho demostren».

La lectura és ben diferent, per exemple, en el cas d'UGT. Al sindicat consideren que malgrat tots els esforços del Govern per tractar de presentar les dades com una victòria, "la crua realitat és que tenim 78.000 illencs sense treballar, i a l'Estat són quasi cinc milions les persones que no tenen feina".

Igualment, a CCOO es destaca que la baixada de l'atur es tradueix en "més temporalitat i precarietat", ja que segons els seus càlculs nou de cada deu contractes són temporals, i els indefinits representen tot just un 1%.

Així mateix, a aquest altre sindicat posen l'accent en què el creixement anual de l'afiliació es produeix "després de vint mesos consecutius de baixades anuals".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris