algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
17°

La pujada de l’IVA dispara la recaptació a les Balears

Els primers vuit mesos de 2012 davallà per la contracció del consum intern

La pujada de l'Impost del Valor Afegit (IVA) aprovada pel Govern central ha tingut efecte a les Balears. Els mesos de setembre, octubre i novembre de 2012 -la darrera dada publicada per l'Agència Tributària- la recaptació s'incrementà de manera considerable a les Illes respecte del mateix període de l'any anterior. Aquest augment es deu a la pujada del tipus impositiu -en vigor des de l'1 de setembre passat- i no tant a la reactivació del consum intern, ja que la recaptació davallà els primers mesos de l'any precisament per una contracció del consum. No debades, empresaris i experts ja advertiren d'una nova caiguda del consum a causa de la pujada del tribut.

De gener a agost de 2012, la recaptació de l'IVA baixà un 0,3% amb relació al mateix període de l'exercici anterior. La caiguda fou encara més accentuada els primers cinc mesos de l'any -coincidint amb temporada baixa-, quan la recaptació davallà un 2,1% respecte de 2011. Aquesta tendència, però, canvià els darrers mesos de l'any i només el setembre la recaptació per IVA s'incrementà un 176% a les Illes, una de les pujades més grans de l'Estat. També augmentà l'octubre i el novembre.

Amb tot, el major increment es va registrar el setembre. Cal tenir en compte que aquest mes l'ocupació hotelera era encara de prop del 100% i fou un mes molt bo per al turisme. No debades, la despesa turística de setembre fou un 18% superior a la d'un any abans i les Illes concentraren el 27% del total de la despesa que realitzaren els turistes aquell mes en el conjunt de l'Estat. Aquest fet, juntament amb la pujada del tipus impositiu, explica, en gran part, l'elevat increment de la recaptació de l'IVA el setembre passat.•

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 8 anys

ELS illencs,encara mes pobres.els madrilenys,ELS funcionaris,encara mes rics.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris