muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

La tarifa de la llum ha apujat en cinc anys més d'un 75% a les Balears

Així ho constata l'Associació d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques i de Telecomunicacions de Mallorca que reclama una reforma del sistema elèctric

L'Associació d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques i de Telecomunicacions de Mallorca (ASINEM) assenyala que la tarifa de la llum ha pujat en cinc anys més d'un 75% per als consumidors de les Balears, pel que en considera "imprescindible una reforma en profunditat" del sistema elèctric espanyol, que acumula un dèficit anual que supera els 3.000 milions d'euros i un deute tarifari acumulat de més de 22.000 milions d'euros.

Així ho ha apuntat en un comunicat el president de l'Associació, Jaume Fornés, qui ha criticat les "regles del joc que regeixen l'actual sistema" i ha qüestionat qüestiona "la gran farsa" en la qual s'ha convertit el dèficit de tarifa, "que només beneficia les grans elèctriques".

Amb tot, ha recordat que el nou ministre d'Industria, José Manuel Soria, ha anunciat el seu propòsit de congelar la tarifa de la llum en la revisió de gener. Malgrat aquest anunci, "la realitat

diu que els consumidors espanyols fan front a continuats increments de les factures elèctriques per compensar l'anomenat dèficit de tarifa", ha argumentat sobre això.

Una mostra d'això, ha remarcat és l'apujada del 75% a les factures elèctriques (comparant dues tarifes similars com el Terme d'energia de la TUR d'aquest trimestre amb la 2.0 de llars de menys de 15 kW, que estava vigent el gener de 2006, més l'increment en el preu de l'IVA). Així, a Espanya, les tarifes són les terceres més cares d'Europa.

Asinem manté que el kW més eficient és el que no es consumeix, però considera que l'actual sistema elèctric espanyol "perjudica principalment al consumidor en favor de les grans elèctriques, les quals continuen enriquint-se.

Per això, l'Associació d'Empresaris Instal·ladors demana "sentit comú" i "responsabilitat" als governants a l'hora d'asseure's amb els representants de les elèctriques a l'hora de traçar les línies mestres de l'esmentada actuació.

Es pot recordar que l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica (Unesa) ha sol·licitat fa uns dies a l'Executiu un increment del 30% al rebut de la llum per evitar que durant el 2012 es deguin 5.270 milions en concepte de dèficit de tarifa, extrem sobre el qual ASINEM mostra el seu profund desacord.

 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris