algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Les exportacions de Balears cauen un 36%

Els països d’Europa són els principals receptors de productes illencs. La situació de crisi comunitària afecta la venda exterior de les Illes

29194

El producte balear amb més incidència cap a l'exterior és el calçat.

P. BOTA

Les exportacions són una altra víctima de la crisi i de gener a juny han caigut prop del 36% a les Balears. En el primer semestre de l'any, les operacions d'exportacions que es dugueren a terme a les Balears tingueren un import de 287,3 milions d'euros, xifra que suposa un 35,7% manco que les operacions que es realitzaren en el mateix període de l'any passat. Així ho posen de manifest les dades de la Direcció General d'Economia i Estadístiques del Govern balear, segons les quals el valor de les mercaderies exportades fins al juny es redueix un 13,5%.

Mentrestant, el pes de la caiguda representa una variació interanual d'un -31,7%.
Tanmateix, el comportament de les exportacions d'enguany no és diferent del d'anys anteriors. Des del 2007, el valor anual de les exportacions de Balears cau any rere any. Aquests retrocessos estan en sintonia amb la minva de l'activitat econòmica arreu del món i, en concert, als països receptors dels productes illencs.

Països

De fet, si bé la insularitat eleva el cost de les exportacions i de vegades en dificulta l'operativitat, la situació econòmica dels països receptors n'és un dels principals detonants. Les Balears exporten principalment els seus productes a la Unió Europea, de manera que la caiguda dels darrers anys és lògica, tenint en compte la situació de conjuntura comunitària. Gairebé la meitat dels productes de les Illes que es venen fora de la frontera espanyola té com a destinació el continent europeu.

Així, segons dades de 2010, el 42% de les exportacions de les Balears foren per a països de la Unió Europea dels 27. El 28% fou per a indrets no determinats i a Amèrica s'exportaren un 16% de béns balears.

Productes

El producte balear amb una major incidència en el comerç cap a l'exterior és el calçat, ja que representa més d'una cinquena part del valor exportat en els primers set mesos de 2011 (un 22,9%). Les vendes a l'exterior del calçat s'han incrementat tots els mesos i té una mitjana de creixement interanual del 19,4%. Des del Govern indiquen que aquest fet "demostra la fortalesa de la indústria balear del calçat i la seva implantació al mercat europeu".

La segona partida en importància és l'exportació d'olis essencials i perfumeria, que fins al juliol supera els 13 milions d'euros. L'Executiu destaca l'obertura de nous mercats, com Hong Kong, on la venda exterior ha pujat un 5,9% els primers set mesos de l'any respecte del mateix període de 2010. Per contra, les exportacions de pell i cuiro disminuïren un 11,8% fins a juliol. Això no osbtant, la venda d'aquests productes varia en funció del país receptor. Mentre que les exportacions a Tailàndia s'han duplicat respecte de l'any passat, al Marroc la davallada és del 20%.

Millora

Tot i el descens global de les exportacions en el primer semestre, el Govern subratlla l'evolució de les exportacions del juliol, quan es trencà la tendència negativa. En el setè mes de l'any, es registrà un creixement en el valor exportat de gairebé una quarta part respecte del mateix mes de 2010.

L'augment del juliol es produí arran d'un creixement de la producció de Balears, atès que les importacions caigueren un 8% en termes interanuals. De moment, però, el saldo comercial de les Illes encara és negatiu.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escalesavall, fa mes de 9 anys

No m'ho crec, el PP no ho hauria permès. Mos varen jurar i perjurar que aturarien sa crisi. Hipòcrites.

Valoració:2menosmas
Per Bausà, fa mes de 9 anys

Ah, o hi ha qualque cosa mes que turisme i toxo!?? Que pintorec!

Valoració:1menosmas
Per Remei, fa mes de 9 anys

La nostra comunitat ha de disposar al 100% dels ingressos que generam treballadors i empresaris de les Illes Balears en concepte d'imposts.

No és sostenible que bona part d'aquests doblers surtin a fora per mantenir altres comunitats. I que la nostra passi penúries, no es pugui organitzar amb els seus propis recursos i hagi d'esperar que el govern espanyol li torni el que li plagui i misèria.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris