algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

La venda de cases aprofundeix la seva caiguda en el tercer trimestre (7,4%)

Ja són catorze els períodes consecutius en què els preus de l'habitatge lliure presenten taxes interanuals negatives. La situació persisteix a totes les comunitats

29204

El sector de la construcció viu immers en els últims anys en aquesta dinàmica de caiguda de preus.

ULTIMA HORA

Els preus de l'habitatge lliure han caigut un 7,4% en el tercer trimestre de l'any respecte al mateix període de 2010, sis dècimes menys que la taxa registrada en el trimestre anterior (-6,8%), segons l'Índex de Preus d'Habitatge (IPV) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicat aquest dijous.

D'aquesta forma, ja són catorze els trimestres consecutius en què els preus de l'habitatge presenten taxes interanuals negatives. De fet, la caiguda del 7,4% registrada en el tercer trimestre d'aquest any és la tercera més pronunciada d'aquells últims catorze trimestres i la més elevada des del segon trimestre de 2009 (-7,7%).

El preu de l'habitatge va començar a caure en el segon trimestre de 2008 (-0,3%) i va tocar fons precisament en el segon trimestre de 2009, quan va retrocedir un 7,7%.

En els últims tres trimestres, corresponents tots a l'any en curs, el preu de l'habitatge ha anat aprofundint la seva correcció, amb descensos del 4,1% en el primer trimestre, del 6,8% en el segon i del 7,4% en el tercer.

En taxa intertrimestral (tercer trimestre de l'any sobre segon trimestre), el preu de l'habitatge lliure va descendir un 2,8%, davant la reducció de l'1,2% experimentada en el segon trimestre i a la caiguda del 3,5% registrada entre gener i març.

Per tipus d'habitatge, el preu de l'habitatge nou va descendir en el tercer trimestre un 5% en taxa interanual, dues dècimes per sobre de la taxa registrada en el trimestre anterior (-5,2%).

Per la seva part, el preu de l'habitatge usat va experimentar una reducció interanual del 9,6%, la qual cosa suposa una disminució de més d'un punt respecte a la taxa interanual registrada en el segon trimestre (-8,3%).

Aquesta retallada interanual dels preus experimentada en el tercer trimestre és la més elevada des del segon trimestre de 2009, quan la correcció del preu dels habitatges de segona mà va assolir l'11,2%.

En tot l'any, el preu de l'habitatge lliure acumula un retrocés del 7,3%, amb descensos del 9,8% en el cas dels habitatges de segona mà i del 5% en els habitatges nous.

Caiguda a tot arreu

En taxa interanual, totes les comunitats autònomes van baixar els preus de l'habitatge en el tercer trimestre en taxa interanual i també en valors trimestrals.

En concret, les majors contraccions en valors interanuals es van registrar a La Rioja (-11,3%), Catalunya i Cantàbria (-10,3% en ambdós casos), Melilla (-9,8%) i Madrid (-8.9%).

En valors trimestrals, el preu de l'habitatge lliure va baixar també a totes les comunitats entre juliol i setembre, essent els majors descensos els de País Basc (-4,1%), Cantàbria i Catalunya (-4% en ambdós casos).

L'IPV que publica Estadística és compatible amb les exigències d'Eurostat i complementa el que publica trimestralment el Ministeri de l'Habitatge. Entre els seus objectius es troba el de servir d'element de comparació entre els Estats membres referent als preus de l'habitatge.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris