algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Sarkozy fa la declaració de principis que ha de guiar el futur d'Europa

El president francès defensa una coalició forta amb Alemanya que eviti la desunió a tot el continent i alerta, una vegada més, de les conseqüències dramàtiques d'una possible desaparició de l'euro

121894

Sarkozy volgué donar ahir un cop de timó a la situació d'incertesa que recorre tot el continent.

JEAN-PAUL PELISSIER

El president francès, Nicolas Sarkozy, i la canceller alemanya, Angela Merkel, es reuniran el pròxim dilluns per estudiar propostes conjuntes per al futur d'Europa, segons va anunciar el mandatari gal en un discurs a la localitat francesa de Toló, en el que va defensar que el Vell Continent hauria de prendre sense por les seves decisions a partir d'ara per majoria qualificada.

En una compareixença de 50 minuts, Sarkozy va assegurar que si França i Alemanya no es mantenen unides, "Europa sencera està desunida", i va advertir que la desaparició de l'euro tindria "conseqüències dramàtiques per als francesos". "Com a cap de l'Estat no puc deixar que es produeixi aquest desastre", va incidir.

En aquest sentit, va insistir que Europa necessita "més disciplina, més responsabilitat política i més democràcia" i va recalcar que si el continent no canvia aviat, corre el risc de quedar-se enrere. A més, va explicar que la integració europea tindrà lloc mitjançant una major cooperació intergovernamental i va aclarir que aquestes reformes no signifiquen que s'avanci a un major control supranacional.

"Europa no significa menys sobirania, sinó més sobirania perquè s'incrementa la capacitat d'actuar. Defensarem millor la nostra sobirania amb els nostres aliats, no nosaltres sols", va incidir.

El president francès va assenyalar que assistim a un "nou cicle econòmic molt diferent de l'anterior", ja que serà un període de reducció de l'endeutament que inclourà el reequilibri de l'economia entorn del treball i la producció, que els països han tendit a sacrificar massa.

En aquest sentit, va reconèixer que la crisi no ha acabat i que l'única possibilitat d'acabar amb els temors del mercat, que afecten la confiança i frenen la despesa d'inversors, empreses i consumidors, és explicar la veritat.

Treballar més

Respecte a la situació de l'economia francesa, va subratllar que el país està "pagant car" el fet de tenir una jornada laboral de 35 hores i que l'edat de jubilació fos fins als 60 anys. Per això, assegurà que és millor treballar més i durant més anys, que reduir les pensions o els salaris.

"La reforma del finançament del nostre model social s'ha convertit en una urgència absoluta", va assegurar el president francès.

Tanmateix, Sarkozy defensà que, malgrat que la situació dels francesos ha empitjorat des que va començar la crisi el 2008, hi ha països com "Espanya, Itàlia, Portugal, Grècia o Irlanda" en pitjor situació, que ja s'han hagut de baixar els salaris i apujar els imposts.

Sarkozy tornava aquest dijous a la localitat francesa de Toló, on el 25 de setembre de 2008 va pronunciar el seu primer discurs sobre la crisi en el que denunciava les "derives" del capitalisme financers després de la caiguda de Lehmann Brothers.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris