algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Rebaixa massiva de la nota a la banca espanyola

S&P i Fitch redueixen la qualificació del deute a un total de 16 entitats, entre elles Santander, BBVA, Sabadell i Bankinter

128124

Standard & Poor's tem que l'economia espanyola es deteriori més del que l'agència mateix calcula.

ANDREW GOMBERT - STANDARD & POO

Les agències de mesurament de riscs Standard & Poor's (S&P) i Fitch van rebaixar ahir un esglaó la qualificació del deute a llarg termini de diversos bancs i caixes espanyoles. D'acord amb sengles comunicats d'aquestes empreses, SP retallà la nota de Banco Santander, el BBVA, Bankinter, Banc Sabadell, Ibercaja, BBK i Kutxa, i la patronal de les caixes (CECA). Per part seva, Fitch decidí degradar la qualitat del deute de Banco Santander, Banesto, BBVA, Caixabank, Banco Popular i Banc Sabadell. S&P indicà que manté en perspectiva negativa totes aquestes entitats, perquè l'agència tem que l'economia espanyola es deteriori més del que ells ja calculen.
Mentrestant, Fitch va justificar la rebaixa d'aquests bancs a la retallada de la nota del deute sobirà espanyol emprès divendres passat. Segons Fitch, la puntuació de Banco Santander i Banesto passa d'AA a AA-; la de BBVA, d'AA- a A+; Caixabank descendeix d'A+ a A, i Banc Popular i Banc Sabadell baixen d'A- a BBB+.

A més, justificà la retallada de les qualificacions d'aquestes entitats, incloent-hi filials de Banco Santander com Banesto, Santander Consumer Finance i fins i tot Santander UK, perquè ara és més pessimista sobre el risc de tot el sistema bancari espanyol. La banca està sofrint l'atonia de l'economia i del mercat immobiliari, com també les turbulències en els mercats financers, resumeix S&P. Davant aquestes minves, CaixaBank, la Caixa, Bankia i la seva matriu, BFA, han tingut més bona sort, perquè S&P no n'ha variat la qualificació, si bé les ha posades en perspectiva negativa.

Quant al Popular, l'agència ha anat un poc més enllà i, després d'anunciar-ne la fusió amb el Pastor, l'amenaçà de rebaixar-ne la qualificació, ja que la posà en revisió per a una possible retallada. En concret, el deute a llarg termini del Santander i del BBVA passa d'estar catalogat amb un excel·lent (AA) a estar-hi amb un excel·lent baix (AA-). La mateixa nota reben Banesto, Santander Consumer Finance i la filial britànica del Santander.

Per sota, entre les que passen de notable (A) a notable baix (A-), hi ha la CECA, Ibercaja i el seu banc, Bankinter i Banc Sabadell. La mateixa classificació de BBK i Kutxa. En el grup de les quatre entitats que mantenen la qualificació ,tot i que amb perspectiva negativa, S&P hi situa CaixaBank amb un notable alt (A+), i amb un notable baix (A-), la Caixa i Bankia. Finalment, S&P amenaça seriosament de rebaixar el notable baix (A-) de Banco Popular després d'anunciar l'absorció de Banco Pastor.

Brussel·les vol uns bancs més solvents

L'Autoritat Bancària Europea (EBA) estaria sotmetent els bancs europeus a una nova sèrie de proves de resistència internes en les quals s'exigiria a les entitats participants que assoleixin una proporció de capital Tier 1 d'almenys un 7% en l'escenari de màxim estrès, segons fonts bancàries. No obstant això, l'EBA no confirmà aquest punt. Les últimes proves de resistència requerien una proporció mínima del 5%. Amb aquest 7% exigit, un total de 17 entitats espanyoles (4 bancs i 13 caixes) no superarien les proves.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per cucamolla, fa mes de 9 anys

Els que hauran d'anar vius són els que no tenen més idea dins el cap que prestar per aconseguir-ne més.

Valoració:-1menosmas
Per Insenticida, fa mes de 9 anys

@cucamolla, ja havies d'haver anat viva abans. Vivies a cos de reina i tot a crèdit. On tenies el capet? Et vares ficar en una trampa per a cucamolles?

Valoració:0menosmas
Per somereta del Bon Jesús, fa mes de 9 anys

molt bé cucamolla

Valoració:-3menosmas
Per cucamolla, fa mes de 9 anys

Una part del problema és que ja hem vist el truc, ja sabem on s'amaga la bolleta. I cada vegada costarà més que ens facin empassolar la mateixa martingala de les vacances a crèdit o la vida laboral íntegra per comprar un minipís esquerdat de per tot. Ja hem vist envellir les finques absurdes de la segona meitat del segle passat i difícilment tornarem a comprar-hi habitatges. Sabem el gust del deute pendent amb una interrupció dels ingressos, i no el tastarem pus. Abans deixarem caure edificis, els ocuparem, o se'ls quedaran els bancs. Anirem d'excursió a prop en lloc de fer viatges enfora, o pedalarem en lloc de comprar un cotxe a crèdit. A veure quan serà que ens posarem a retallar el consum així com toca -tant si ho necessitam com si no- i els fugen les rialles als qui depenen de les nostres febleses.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris