algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Els líders de la UE retarden la cimera prop d'una setmana

L'objectiu de la demora és tenir més temps per finalitzar una estratègia integral contra la crisi del deute de l'Eurozona

128086

Les banderes de la UE i de Grécia onejen a Atenes, ahir, la troica acabà les negociacions.

ALKIS KONSTANTINIDIS

Els líders de l'UE han retardat gairebé una setmana la seva pròxima cimera, assegurant-se així més temps per finalitzar una estratègia integral contra la crisi del deute de l'Eurozona i per protegir la banca de possibles conseqüències catastròfiques. La cimera estava prevista per als pròxims dies 17 i 18, però el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, ha decidit canviar de plans després d'una ronda de consultes i ha convocat els mandataris de la UE i de l'Eurozona per al dia 23 d'octubre. A més, es farà una reunió de ministres de Finances de la zona euro i de tota la UE abans de la cimera. El retard de la cimera "ens permetrà finalitzar la nostra estratègia integral contra la crisi del deute sobirà de la zona euro", va explicar el polític belga.

La decisió fou anunciada un dia després que la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, prometessin a Berlín presentar abans de final de mes una "solució duradora" per estabilitzar la zona de l'euro, cosa que augmenta les expectatives que els líders de la UE aconsegueixin finalment l'alliberament esperat per atallar la crisi del deute.

Quan se celebri la cimera, el pròxim dia 23, ja hauran passat tres mesos des de l'acord del 21 de juliol, en el qual es van concretar els detalls del segon rescat a Grècia i l'ampliació dels poders del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) per combatre la crisi de la zona de l'euro. El president del Consell Europeu considera que, des de llavors, s'han aconseguit "progressos significatius" en l'aplicació de l'acord dels caps d'estat i de Govern de l'Eurozona. Argumenta que s'ha aprovat el nou paquet de la governança econòmica -que preveu sancions per als països que incompleixin els objectius de dèficit i deute- i el procés de ratificació del FEEF és a punt d'acabar.

La intenció és que el FEEF pugui donar préstecs als governs per recapitalitzar bancs i intervenir al mercat secundari. Van Rompuy va reconèixer, no obstant això, que fa falta avançar més en elements pendents. Queden per esbossar els detalls tècnics dels nous poders del fons, concretar els plans de la Comissió Europea i de l'Autoritat Bancària Europea (ABE) sobre recapitalització, redefinir probablement la participació privada en el segon rescat de Grècia i decidir sobre el desemborsament per a la pròxima ajuda al país.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris