nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Fitch rebaixa la nota d'Espanya dos esglaons

L'agència creditícia ha situat la qualificació de l'Estat en perspectiva negativa, des d'AA+ fins a AA-. El Govern en respecta la decisió, però no la comparteix

L'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings ha rebaixat a dos esglaons la nota de solvència d'Espanya, des d'AA+ fins a AA-, en perspectiva negativa, fet que deixa oberta la possibilitat d'una nova rebaixa de ràting per l'impacte de la "intensificació" de la crisi de l'Eurozona i els riscs derivats de l'execució pressupostària d'alguns governs regionals. D'altra banda, l'agència ha confirmat la nota a curt termini d'Espanya, que es manté així en F1+. El Govern de ZP "respecta" la decisió, però no en comparteix el motius.

L'agència fa referència a la "especial vulnerabilitat" d'Espanya als sotracs exteriors, lligada al seu considerable dèficit estructural, el seu elevat nivell de deute net extern i la fragilitat de la recuperació econòmica. "La intensificació de la crisi de la zona euro repercuteix negativament en la situació d'Espanya", assenyala l'agència, ja que l'elevada volatilitat empitjora les condicions de finançament als mercats.

"Tot i això, la nota AA- d'Espanya té en compte que, en ser un solvent i sistemàticament important emissor sobirà, rebria suport in extremis, del BCE i/o del Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) i el Fons Monetari Internacional (FMI)", apunta la qualificadora de riscs.

En segon lloc, Fitch precisa que la retallada de la nota sobirana d'Espanya s'explica per l'execució pressupostària registrada per alguns governs autonòmics, la qual cosa "representa un risc per a la consolidació fiscal", i recorda que el setembre passat ja va rebaixar la nota de cinc comunitats autònomes espanyoles.

D'altra banda, l'agència de qualificació destaca que, malgrat que el procés de reequilibri de l'economia espanyola està "ben avançat, encara no s'ha completat", i preveu que afectarà notablement el creixement de l'economia a mig termini. "Tot i les importants mesures adoptades, seran necessàries més reformes estructurals per tal de millorar més la competitivitat i productivitat de l'economia", afirma.

A més, Fitch augura que el creixement anual de l'economia espanyola serà inferior al 2% fins al 2015 i que la desocupació es mantindrà alta. Malgrat tot, confia que, tot i la "mediocre" recuperació prevista a mig termini, el potencial de creixement de l'Estat espanyol superarà la mitjana de l'Eurozona a partir de l'any 2015. Des del Govern central, el Ministeri d'Economia mostrà sorpresa per la rebaixa, que "respecta però no comparteix". El departament d'Elena Salgado lamentà que Fitch no hagi tingut en compte "el compromís dels dos principals partits amb l'estabilitat pressupostària plasmat amb la reforma de la Constitució espanyola".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Polis, fa mes de 9 anys

És curiós que aquestes agències qualificassin a la baixa el deute grec i portuguès quan hi havia governs socialdemòcrates. De quin color és el govern espanyol? Ah, també és socialdemòcrata? Deuen ser casualitats.

Valoració:-1menosmas
Per Apotecari, fa mes de 9 anys

Qui és el propietari d'aquesta agència? Qui en són els accionistes? Qui se'n beneficia de les seves qualificacions?

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris