nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

Més liquiditat per als bancs

En la darrera reunió presidida per Trichet, el BCE acordà realitzar dues subhastes extraordinàries i reactivar el seu programa de compra de bons

127336

Jean Claude Trichet oferí ahir la seva darrera roda de premsa com a president del BCE.

FABRIZIO BENSCH

El consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) va acordar realitzar dues subhastes extraordinàries de liquiditat a llarg termini enguany i reactivar el seu programa de compra de bons garantits emesos pels bancs de l'eurozona. Així mateix, va decidir "per consens" mantenir estable els tipus d'interès en l'1,5%, malgrat haver-ne valorat "els pros i els contres d'una rebaixa" en la darrera reunió presidida per Jean Claude Trichet, el mandat del qual, després de vuit anys al capdavant de l'entitat, expira el pròxim 31 d'octubre.

El banquer francès, que va comparèixer "emocionat" davant dels mitjans, va explicar que aquesta bateria de mesures "no estàndard" van ser aprovades per consens pels membres del consell amb l'objectiu de millorar la transmissió de la política monetària als mercats. En concret, el BCE durà a terme dues subhastes de liquiditat a llarg termini, dotze i tretze mesos, amb tipus fix i adjudicació plena, que tindran lloc per octubre i desembre, respectivament, i que tindran caràcter "addicional" respecte de les operacions regulars de refinançament de l'entitat.

Així mateix, el banquer va anunciar que la institució ha decidit reactivar a partir del pròxim mes de novembre el seu programa de compres de cèdules emeses per la banca amb un import de fins a 40.000 milions d'euros que invertirà en el mercat primari i secundari i que vigirà fins a finals d'octubre de 2012. "La provisió de liquiditat i els mètodes d'adjudicació de les operacions de refinançament continuaran assegurant que els bancs de l'eurozona no sofriran restriccions en l'àmbit de la liquiditat", va dir Trichet, qui subratllà el caràcter "temporal" de totes les mesures no estàndard.

Tipus d'interès

Malgrat que Jean Claude Trichet no va cedir a la pressió dels mercats, que especulaven amb una rebaixa dels tipus de l'euro, el banquer gal va preparar el camí perquè sigui el seu successor en el càrrec a partir de novembre, l'italià Mario Draghi, qui emprengui aquesta rebaixa, en afirmar que els riscs per a les expectatives d'inflació s'han equilibrat, mentre que per a les expectatives de creixement apunten a la baixa.

De fet, el banquer va reconèixer que els membres del consell de govern de la institució van discutir ahir la possibilitat d'adoptar una rebaixa dels tipus d'interès, encara que finalment es va adoptar "per consens" la decisió de mantenir la taxa rectora de l'euro en l'1,50%. No obstant això, el president del BCE va indicar que l'actual nivell de tipus "continua sent baix", mentre que els preus es mantindran per sobre de l'objectiu del 2% en els pròxims mesos per caure després per sota d'aquest llindar. Mentrestant, l'anàlisi econòmica del BCE considera que "les actuals tensions en els mercats financers i els efectes desfavorables de les condicions de finançament probablement danyaran el ritme de creixement de l'eurozona la segona meitat de l'any".

Íbex

L'Íbex 35 pujà ahir un 2,68% al tancament de la sessió i superà els 8.600 punts, malgrat la decisió del BCE de mantenir els tipus d'interès en l'1,5%. Ara bé, l'anunci d'un nou programa de compres de bons garantits per import de 40.000 milions d'euros impulsà els guanys en el sector bancari. Santander i BBVA es van revalorar un 3,01% i un 2,78%, respectivament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris