cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Lloances de promotors i constructors balears

Les associacions asseguren que permetrà donar sortida als 4.500 habitatges que hi ha en estoc, alhora que reclamen més facilitats en l'accés dels clients als crèdits

Els constructors i promotors de les Balears acolliren ahir positivament l'anunci del Govern central de davallar al 4% l'IVA en l'adquisició de nou habitatge fins al 31 de desembre. Sebastià Pastor, president de l'Associació de constructors de les Illes Balears, afirmà que "és una bona mesura, tot i la seva temporalitat". Explicà que a Mallorca existeixen 3.000 cases noves en excedent i que aquesta iniciativa pot incentivar els indecisos a adquirir-ne de noves i ajudar a començar el 2012 "sense estoc d'habitatge a les Illes". La proposta també "és bona per als promotors", afirmà.

Pel que fa a l'estímul de noves edificacions, Pastor creu que "la clau no es troba en el fet d'abaratir el preu de l'habitatge", sino a "facilitar l'accés als crèdits per poder comprar-ne". Mentrestant, Gabriel Oliver, president de l'Associació de promotors de l'Arxipèlag, Proimba, assegurà que es tracta d'una bona notícia. "L'habitatge està ple de càrregues fiscals i sempre és bo que se n'alleugeri alguna". A més, remarcà que "tothom que conegui el sector de l'habitatge sabrà que ara és el moment per adquirir-ne".

Estoc a les Illes

Es calcula que a les Balears hi ha 4.500 immobles en estoc. Segons les previsions d'Oliver, sense l'aprovació de l'IVA superreduït, "haurien tardat un any i mig a tenir sortida, amb una mitjana de vendes de 350 al mes. Però ara "és molt probable que en els propers quatre mesos se'n vengui el gruix".

Oliver deixà ben clar, però, que la reducció de l'IVA no afavorirà la remuntada del sector, que depèn més del mercat financer que no dels compradors d'habitatges.

El president de la patronal CAEB, Josep Oliver, de la seva banda, subratllà que la decisió beneficiarà indirectament sectors auxiliars, com botigues d'equipaments de la llar i subministrament energètic.

Tècnics d'Hisenda

Els tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) consideren que, perquè el balanç recaptatori sigui positiu, les vendes hauran de duplicar-se fins a aconseguir les 100.000 unitats el que resta d'any, la qual cosa equival al 14,5 per cent de l'estoc existent. El secretari general del col·lectiu, José María Mollinedo, afirmà que "s'haurà de veure si l'efecte en la recaptació és positiu".

Finalment, el G14 Immobiliàries per l'Excel·lència, que agrupa les grans empreses, considera que la mesura dinamitzarà el sector i impulsarà la venda d'habitatges construïts, encara que reclama un millor accés al finançament.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris