cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
21°

El deute dels EUA perd la màxima qualificació

L'agència Stardard & Poor's rebaixa la nota de solvència nord-americana per primera vegada

54194

La rebaixa suposa un dur revés per a l'economia nord-americana.

LEE JAE-WON

Uns dels presumptes pilars de l'economia mundial, la inapel·lable solvència creditícia dels EUA, s'esquerdà ahir amb l'anunci, per part d'Standard & Poor's, de rebaixar la qualificació AAA -la màxima possible- a AA+. La degradació de la nota del deute dels EUA suposa un gerro d'aigua freda tant per a l'economia nord-americana, encara en recuperació fràgil, com per a la mundial a causa de l'estreta interconnexió financera internacional.

Si bé els analistes no es posen d'acord en les conseqüències exactes d'aquesta rebaixa, allò cert és que afegeix dubtes a una ja de per si ombrívola perspectiva econòmica dels EUA, que mostra un lànguid creixement i sembla incapaç de baixar la desocupació.

"La rebaixa és motivada perquè la consolidació fiscal acordada pel Congrés i l'Administració queda curta, raó per la qual seria necessària estabilitzar la dinàmica de deute a mitjan termini del Govern", indicà Standard & Poor's en un comunicat.

La notícia s'havia propagat al llarg ahir, amb informacions contraposades en les quals s'esmentava que l'agència de qualificació de riscs havia notificat a l'Executiu nord-americà la rebaixa i la presumpta resposta de funcionaris del Tresor, els qui haurien trobat "errors de càlcul" en l'informe. "Un càlcul errat de dos bilions de dòlars parla per si sol", afirmà un portaveu del Tresor d'EUA.

Responsabilitat política

En la nota, Standard & Poor's, a més, remarcà que "podria rebaixar la qualificació a AA els pròxims dos anys", ja que "l'efectivitat, estabilitat i previsibilitat dels legisladors i institucions polítiques dels EUA s'han debilitat en un temps de desafiaments fiscals i econòmics".

Després de setmanes de negociació en el Congrés entre republicans i demòcrates per elevar el sostre del deute, finalment es va assolir un acord en el darrer moment dimarts 2 d'agost, el mateix dia en què el Tresor dels EUA havia indicat que quedaria sense fons per fer front a les obligacions.

Amb això, semblava haver-se conjurat la temuda suspensió de pagaments, gràcies a l'aprovació d'un pla de retallades de la despesa d'entre 2,1 bilions i 2,4 bilions de dòlars en la pròxima dècada. Durant la setmana, altres agències de qualificació de crèdit, com Moody's i Fitch, que també havien alertat sobre la possible degradació de la nota dels EUA, varen revelar que mantenien la màxima nota, AAA, per al deute dels EUA.

Tanmateix, i malgrat l'acord, els mercats havien reaccionat amb escepticisme a l'acord assolit a Washington, i el Dow Jones de Industriales, l'índex de referència del parquet nord-americà, va acumular aquesta setmana un fort retrocés del 5,75%, el major des del març de 2009. La nova qualificació del deute dels EUA situa el país amb les economies de Bèlgica i Nova Zelanda, i els mitjans nord-americans ja han alertat que podria tardar anys a recuperar la qualificació AAA, tal com va ocórrer amb el Canadà i Austràlia.

Per observar-ne les conseqüències, caldrà esperar a veure el que ocorre avui vespre amb l'obertura dels mercats asiàtics, però els experts ja han alertat sobre la possibilitat que la retallada de la nota de crèdit generi una pujada dels tipus d'interès amb la consegüent pujada del cost a un ampli ventall de préstecs, des d'una hipoteca fins als interessos del deute públic.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per MDF, fa mes de 9 anys

#spanishrevolution, DRY e Indignados. Sr. Palmou, ex-Consejero Justicia Xunta de Galiza (PPsoe), Policía durante FASCISMO, e hijo. Mujer 79 años, tras ser operada del corazón, e hijo, editores web en apoyo 15-M, represaliados por in-Justicia española. Hace 2 años esposo murió o fue muerto en A Estrada. Sistema Judicial español NO incoado investigación (denunciaS ante TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE GALICIA)... Ver en:

http://aims.selfip.org/spanish_revolution.htm

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris