nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

El BCE provoca el caos borsari

La falta de contundència en les paraules de Trichet arrossega l'Íbex 35 a nivells mínims. La prima de risc continua a l'alça i, després de passar els 400 punts, tanca als 390

33448

El president del BCE, en una fotografia d'arxiu.

Reuters

La falta de contundència en les paraules de Jean-Claude Trichet, president del Banc Central Europeu (BCE), va arrossegar ahir l'Íbex 35 a nivells mínims. Després d'una caiguda del 3,89% al tancament, la major des de juny de 2010, l'índex se situà en la cota dels 8.686,5 punts, el quart mínim consecutiu. En cinc jornades seguides de descens, el selectiu s'ha deixat un 10%.

Els majors descensos varen correspondre a Mediaset (-8,32%), IAG (-7,14%), Técnicas Reunidas (-6,53%), ArcelorMittal (-6,11%) i Repsol YPF (-5,71%). Banco Santander va cedir un 4,43%, per davant de BBVA, (-4,12%), Bankinter (-4,08%), Banc Sabadell (-3,3%) i Banco Popular (-3,06%). Telefónica va cedir un 2,88%.

Prima de risc

El mercat de deute també va viure una jornada tensa. De nou, el diferencial espanyol respecte del bund va superar la franja dels 400 punts bàsics, fins als 405, des de l'entorn dels 390 en el qual es va situar a primera hora del matí. Al final, va arribar al tancament al límit, en 398 enters. En el mercat de divises, l'euro també va cedir posicions davant el dòlar i, al tancament de la sessió borsària, el canvi entre les dues monedes va quedar fixat en 1,4151 unitats.

Els experts que Europa Press va consultar varen assegurar que el mercat esperava un missatge "clar" i "contundent" del BCE sobre la compra de bons dels països perifèrics, entre ells, d'Espanya i Itàlia. Per això, les paraules del president de la institució van decebre els inversors. Trichet asseverà que la vigència del seu programa de compra d'actius al mercat secundari (SMP) "mai no s'ha dit que s'hagi interromput", però allò cert és que acumula 18 setmanes consecutives sense adquirir bons dels països de l'Eurozona.

En la conferència de premsa a Frankfurt, després de la reunió mensual del consell de govern del BCE, en la qual es va decidir mantenir els tipus d'interès en la zona de l'euro en un 1,5%, les paraules de Trichet, sobre que continuaran vigilant l'evolució de la inflació sense fer cap concessió als problemes del deute de diversos països europeus (només va comentar que el programa de recompra de bons continua obert, encara que no s'utilitza des de març), també va incidir en la baixada, ja que els inversors varen interpretar que apujarà els tipus a final d'any.

Zapatero

Mentrestant, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va valorar la subhasta de deute i va analitzar la intervenció de Trichet, mentre que considerava "imprescindible" que els acords sobre el pla de rescat a Grècia i sobre la reforma del mecanisme de suport a països de l'eurozona s'apliquin com més aviat millor.

Milà i Wall Street, per avall

La borsa de Milà tancà ahir amb una forta caiguda i el seu índex de referència, FTSE MIB, retrocedí un 5,16%, fins a situar-se en els 16.128,07 punts, el pitjor retrocés registrat pel selectiu milanès des de maig de 2010.
Per part seva, Wall Street s'enfonsà en les seves pèrdues i el Dow Jones de Industriales, el seu principal indicador, tancà amb una pronunciada caiguda del 4,31% en una jornada de turbulències mundials.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per IntelBook, fa mes de 9 anys

Senyor Robin,

Aquesta notícia DÓNA LA RAÓ ALS LIBERALS.

Són les Entitats Estatals (FMI, Banc Central, etc.) les que governats per polítics decideixen i manipulen el mercat. I d'aquí les crisis i la inflació monetària. Per cert, aquesta mesura no farà sinó augmentar els dubtes sobre Europa en quant a que pugui pagar els grans deutes acumulats. Això és el que té haver viscut del crèdit que EUROPA HA QUEDAT DESACREDITADA.

Ningú vol prestar a Europa i els buròcrates de Brusel·les se compren el deute a ELLS MATEIXOS.

LLIURE MERCAT? AQUÍ NO HI HA.

Imprimir bitllets sense valor real, manipular els tipus d'interès, comprar-se el deute a si mateixos... ON VEUS EL SISTEMA LIBERAL?

Per cert, distingeix entre:

NEOCON (Ideologia conservadora en quant a moral)
NEOLIBERAL (D'inspiració liberal però accepta que l'Estat intervingui en l'Estat i imprimeixi diners i rescati bancs)

i el que defenso jo:

LIBERALISME (Estat reduït a Justícia, lliure mercat, defensa de la propietat privada i llibertat. I punt). On veus això en aquesta notícia?

Valoració:-2menosmas
Per descapitalitzat, fa mes de 9 anys

I això per què? Perquè es cardin un fart de comprar deute públic ara que això dóna bons interessos?

Valoració:4menosmas
Per tranchetescontrinchet; canya als lladres extorsion, fa mes de 9 anys

Quina merda de sistema econòmic tenim a l'Occident que permeti inútils i gent que ha liderat aquesta crisi mantenir llocs a la direcció d'organismes internacionals sense cap tipus de remordiment. Això només està justificat perquè tots aquest lladres han provocat aquesta situació per a benefici d'aquest petit grup el·litista. A tots aquest els haurien d'exterminar.

Valoració:6menosmas
Per robin, fa mes de 9 anys

intelbook, perquè no comentes res aquí, on els fruits de la postura que tu defenses són més evidents? em dic trichet i tenc sota el llit una màquina d'invertarme diners. és patètic aquest sistema neocon..

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris