nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
18°

El Senat salva els EUA de la fallida

El president Obama signa la llei que permet augmentar el deute i no descarta apujar els imposts als més rics

Els Estats Units evitaren ahir a darrera hora el que hauria pogut ser una històrica cessació de pagaments després que el president Obama firmàs la llei que eleva el límit d'endeutament, després de setmanes de pugnes polítiques a Washington. Lluny de les càmares i sense més notificació pública que una succinta confirmació de la Casa Blanca, Obama va promulgar una norma que no satisfà per complet cap partit, però que era imprescindible perquè desaparegués l'amenaça de fallida que es planava sobre el país des de la passada mitjanit si el Congrés no hagués donat el vistiplau. El Senat, de majoria demòcrata, havia aprovat ahir per 74 vots a favor i 26 en contra l'acord bipartidista sobre el deute, com ja va fer dilluns la Cambra de Representants, majoritàriament republicana, per 269 vots a favor i 161 en contra.

Llei

La nova llei autoritza a elevar l'endeutament d'immediat en 900.000 milions de dòlars, als quals s'afegiran uns altres 1,5 bilions l'any pròxim. Com a contrapartida s'aplicaran retallades de despeses d'entre 2,1 i 2,4 bilions de dòlars al llarg dels pròxims deu anys. "És important que aprenguem a viure a la mesura dels nostres mitjans", va dir Obama des del Jardí de les Roses, poc després de la votació en el Senat. I encara que la llei estableix reduccions de despeses del Govern però no augments d'impostos, Obama insistí que a llarg termini "necessitam un enfocament equilibrat, inclosa una reforma del codi impositiu perquè els més rics paguin la seva justa contribució".

"No podem equilibrar el pressupost trepitjant sobre l'esquena els qui han suportat el pitjor d'aquesta recessió, els treballadors, els estudiants, els ancians", assegurà Obama, qui afegí que en els pròxims mesos continuarà "lluitant per noves ocupacions, sous més alts i un creixement més ràpid de l'economia".

Mercats

Després de sis setmanes de debats acalorats i advertències sobre les conseqüències catastròfiques de la negativa a pujar el límit de l'endeutament nacional -fins ara en 14,29 bilions-, els mercats van reaccionar gairebé amb indiferència. L'agència de qualificació de risc Fitch va anunciar pocs minuts després de la votació del Senat que l'acord és conforme a la qualificació AAA -excel·lent- per al risc dels EUA. Segons Fitch, el perill que EUA entri en mora és extremadament limitat.

Fins al darrer moment abans que s'iniciàs la votació en el Senat, el líder de la minoria republicana, Mitch McConnell, sostingué que l'acord no li agradava gaire, i culpà de les pugnes per aprovar l'augment del deute al Partit Demòcrata i a Obama, que insistiren en la necessitat d'augmentar els impostos. El líder de la majoria demòcrata, Harry Reid va retreure al Partit Republicà haver-se atingut massa a la intransigència de l'ala més dretana, el Tea Party.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris