algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Els cítrics de Mallorca, amenaçats per l'oferta més barata de fora

Els productors de llimones es veuen obligats a rebaixar-ne els preus per competir amb els productes peninsulars

126842

Moltes llimones que es venen a Mallorca són de la peninsula.

Els cítrics mallorquins no es troben en el millor moment. Els productors de llimona i taronja es veuen obligats a abaixar-ne el preu a causa de l'oferta més barata que arriba de fora de l'Illa, en concret de la Península. El president de la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller, Jaume Orell, explicà que, en aquests moments, "quan s'experimenta un mínim de remuntada en els preus, arriba la competència i frena la comercialització de la llimona d'aquí". Una tendència que corroboraren des de l'associació agrària Unió de Pagesos.

De fet, fa uns mesos, en temps de la llimona primerenca, "pràcticament no hi havia demanda". En canvi, amb l'arribada de turistes i de la calor, la demanda augmenta. "Ara ja no podem comercialitzar la llimona primerenca i, a més, n'arriba molta de fora", indicà Orell. Per exemple, fa uns anys els productors de Sóller comercialitzaven 1,2 milions de quilos de llimones l'any, mentre que actualment, "amb prou feines", n'aconsegueixen vendre uns 400.000 quilos.

Mercapalma

El president d'Agroïlla, Guillem Adrover, assenyalà que Mercapalma compra les llimones a 0,50 euros el quilo (si són de primera categoria), 10 cèntims manco que fa un any. Tanmateix, Adrover indicà que aquesta oscil·lació de preus és habitual, ja que el 2009 es compraven a 0,40 euros el quilo. A més, segons explicà el president d'Agroïlla, enguany se n'ha incrementat la producció, ja que a mitjan mes de juliol de 2010 ja s'havien venut totes les llimones de Mallorca i Mercapalma només n'importava de la Península. Per això, Adrover atribueix a una major producció el fet que enguany encara quedi producte local per vendre.

La vicepresidenta en funcions de Mercapalma, Begoña Sánchez, atribuí a la llei del lliure mercat la 'problemàtica' dels productors locals. "Cada majorista pot comprar al proveïdor que vulgui. Aquesta és la pena del camp mallorquí, que no pot arribar a ser competitiu amb una agricultura a més baix cost", digué, a més de recordar que els consumidors són els que elegeixen el que compren.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Un Pagès, fa mes de 9 anys

Tots els pagesos que cultiven cìtrics a fer una bona tractorada davant la Consellerìa d'Agricultura!.Es una vergonya que es paguin els nostres procuctes a preus irrisoris.Que fà el Conseller Company? Fins ara rès,està amagat.Tots a bloquetjar Palma amb tractors,carros i bisties!

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris