cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

L'IPC perd tres dècimes el juny i la taxa interanual cau al 2,9% a les Balears

Les Illes van ser l'única comunitat on els preus es van mantenir estables el mes passat

L'Índex de Preus de Consum (IPC) a les Balears ha caigut tres dècimes el juny en relació amb el mes anterior i la taxa interanual va caure fins al 2,9%, segons informa aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest augment, la inflació acumulada se situa en la Comunitat balear en l'1,4 per cent. En aquest sentit, des del mes de gener l'Habitatge i els Transports són els segments que més han crescut (3,6%), mentre que el Vestit i calçat és el que ha experimentat una major caiguda (-3,3%).

Així, les Illes Balears van ser l'única Comunitat on els preus es van mantenir estables el mes passat

A nivell estatal, l'IPC va baixar una dècima el juny en relació amb el mes anterior i la taxa interanual va caure fins al 3,2%, a causa de la baixada dels preus de les begudes alcohòliques i el tabac i dels aliments i begudes no alcohòliques, segons informa aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segona caiguda

D'aquesta forma, la taxa interanual, que coincideix amb l'avançada per l'indicador avançat de l'IPC, publicat el passat 30 de juny, és tres dècimes inferior a la registrada el maig i suposa la segona baixada després de vuit mesos consecutius a l'alça.

L'increment del cru va elevar els preus des de principis d'any, amb una pujada del 3,3% el gener, del 3,6% a febrer i març, i del 3,8% l'93ril, el valor més elevat des de setembre de 2008, mes en què es va situar en el 4,5%. El maig, l'IPC va trencar aquesta tendència en mantenir-se estable en taxa intermensual i baixar en taxa interanual.

Apuja l'hosteleria

Durant el passat mes de juny, la major pujada es va produir en el capítol d''Hotels, cafès i restaurants', que van veure incrementats els seus preus en un 1 per cent, seguit de les nou dècimes que va augmentar l'IPC en 'Lleure i cultura'.

Els preus també van apujar set dècimes en 'Parament', 6 dècimes en 'alcohòliques' i 'Medicina', i dues en l'apartat d''altres'. No van variar en 'Vestit i calçat' i 'Ensenyament', mentre que van descendir un 4,8 per cent en 'Begudes alcohòliques i tabac', tres dècimes en 'Transport' i 'Vivenda' i una en 'Comunicacions'.

Per territoris

Pel que fa a les comunitats autònomes, en la majoria d'elles van descendir els preus, sobretot a Múrcia, amb un 0,3 per cent de baixada; seguida pels descensos en dues dècimes, d'Andalusia, Aragó, Astúries, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa i Madrid.

El 0,1 per cent van augmentar els preus a Castella i Lleó, Catalunya, País Valencià, Extremadura, Galícia, Navarra, País Basc i Ceuta i Melilla. Només van romandre invariables a les Balears i just augmentaren en el cas de La Rioja.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris