cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

El Govern preveu que l'economia balear creixerà un 0,8% el 2011

La directora general d'Economia i Estadístiques, Teresa Palmer, ha explicat que es manté una actitud "positiva però també prudent"

El Govern estima que l'economia balear creixerà un 0,8% el 2011, xifra inferior a la previsió del Ministeri d'Economia i Hisenda que se situa en l'1,3% i que coincideix amb la previsió més baixa realitzada per l'anterior executiu autonòmic que era d'un arc entre el 0,8 i l'1,3%. "Estam més a prop del 0,8% de moment al podem treballar per intentar incrementar-lo", ha assegurat la directora general d'Economia i Estadístiques, Teresa Palmer, en una roda de premsa en la qual ha presentat el "Informe de Conjuntura Econòmica" de juliol de 2011, en una anàlisi que contrasta amb el realitzat per l'exconseller d'Economia, Carles Manera, que el març passat va augurar que el creixement balear estaria "més pròxim" en 1,3 %.

Palmer ha subratllat que les taxes de creixement "són moderades però positives", igual com succeeix amb el mercat laboral, per la qual cosa el Govern manté una actitud "positiva però també prudent" davant de les esmentades dades. "No podem llançar les campanes al vol", ha afirmat. Segons la directora general, el motor de la recuperació econòmica balear és el sector serveis i especialment les activitats estretament vinculades al turisme, mentre la indústria cau lleument i la construcció de forma més pronunciada perquè "segueix el seu procés d'ajust".

Palmer ha destacat que els indicadors de demanda "no s'acaben d'enlairar", sobretot en el cas del consum privat, encara que la inversió "té un to lleugerament positiu que també apunta a l'optimisme prudent". Per illes, l'economia de Mallorca ha crescut un 0,1% en el primer trimestre, la de Menorca s'ha estancat amb un 0 i les Pitiuses creixen un 1,8% i són la zona que "mostra un major dinamisme" amb un increment significatiu de l'afiliació a la Seguretat Social a maig del 3,8% i un descens de l'atur del 16,3%, més fort que la caiguda del 3,3% del conjunt de la comunitat.

Segons l'opinió de la responsable d'Economia i Estadístiques, la situació de l'economia balear "convida a continuar treballant per crear les condicions necessàries per crear ocupació i riquesa". "Si es fan les coses bé, ens podem enlairar més aviat que tard", ha manifestat. Sobre l'elaboració dels pressuposts per a 2012 i l'estimació de creixement per a l'any pròxim, Palmer ha dit no disposar de dades però ha indicat que el Govern està treballant en això, de la mateixa manera que ha assenyalat que l'executiu encara no ha analitzat la possibilitat d'una nova emissió de deute públic.

Palmer ha explicat que en el primer trimestre de l'any el creixement de l'economia balear s'ha situat en el 0,2% i per al conjunt de l'any es preveu que sigui del 0,8% davant l'1,3% que calcula el Banc d'Espanya per al conjunt de l'economia espanyola. Segons la directora general, l'estimació de creixement del Govern "és fruit d'una ralentització en la caiguda de la indústria i de la construcció i que els serveis mantenen una taxa de creixement moderada però positiva".

En concret, la indústria ha caigut un 1,8% en el primer trimestre, la construcció un 4,1% i el sector serveis ha crescut un 0,8% en el conjunt de les Balears. Dins dels serveis, els passatgers arribats per via aèria han estat 4,2 milions de gener a maig, un 6,4% més que l'any anterior; i per línia marítima augmenten un 14,2% fins a abril. En l'hotelería, els viatgers han augmentat un 9,4% i les pernoctacions un 8,1% entre gener i maig. Palmer ha destacat que la recaptació de tributs cedits ha disminuït un 7,1% i la de tributs cedits parcialment creix, un 12,5% en el cas de l'IVA i un 4,7% en l'IRPF. La inflació creix un 3,1%.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris