algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 16°
21°

El BCE puja els tipus i obre la porta a més increments

Trichet va anunciar ahir un augment d'un quart de punt, fins al 1,5%, argumenant riscs inflacionistes

El Banc Central Europeu (BCE) pujà ahir un quart de punt els tipus d'interès, fins a l'1,5%, i el seu president, Jean-Claude Trichet, considerà que les taxes a la zona euro continuen sent baixes i deixà així la porta oberta a nous augments aquest any. El consell de govern del BCE anuncià ahir una pujada de la seva taxa rectora fins a l'1,5%, el nivell més alt des del març de 2009, argumentat que existeixen riscs inflacionistes. En la seva compareixença davant els mitjans, Trichet va dir que "la nostra política monetària és acomodatícia, per la qual cosa don suport a l'activitat econòmica i a la creació d'ocupació". El BCE "observa molt de prop" els riscs per a l'estabilitat de preus, va declarar Trichet i repetí així les paraules que ja va utilitzar després d'incrementar el preu del diner el passat mes d'abril.

El president del BCE explicà que el consell de govern va prendre la decisió d'incrementar el preu del diner per unanimitat. És essencial que la recent evolució dels preus no contribueixi a incrementar les pressions inflacionistes a mitjà termini, va subratllar el BCE, que també està convençut que la recuperació econòmica és sostenible.
L'economista en cap d'UniCredit Research, Marco Valli, preveu que el BCE pujarà de nou els tipus d'interès -de manera moderada- l'octubre, fins a l'1,75%. Els experts de Commerzbank també pronostiquen un nou increment de la taxa rectora a començament del quart trimestre.

Portugal

D'altra banda, Trichet va anunciar que acceptarà, com a garantia per prestar liquiditat als bancs comercials, títols de deute sobirà de Portugal, encara que no compleixin els nivells mínims de qualificació de risc exigits. La decisió es produeix dos dies després que l'agència de mesurament de risc Moody's rebaixàs la qualificació del deute de Portugal a quatre esglaons, fins al nivell de bons escombraries. Trichet va lamentar que el funcionament de les agències de qualificació de risc tenen un element de "prociclicitat" que no és òptim i va assegurar que es treballa en l'àmbit internacional per millorar-ne el funcionament, però que la situació és complexa. Sobre Grècia, el president del BCE reiterà l'oposició de la insititució a tota possibilitat de declaració d'impagament, total o "selectiu", del deute del país hel·lè.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris