algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Balears lidera el descens de l'atur arreu de l'Estat

El nombre de desocupats baixà el juny 4.278 persones respecte del maig. La disminució de persones sense feina és de 2.423

128448

Les Balears encapçalen la minva de la xifra de l'atur el mes de juny.

T. Ayuga.

El mercat laboral illenc es fa ressò de les bones dades turístiques. Les Balears lideraren la caiguda de l'atur en el conjunt de l'Estat el juny en relació amb el mes anterior, amb un descens de 4.278 persones, fet que suposa un 5,65% manco de desocupats respecte de maig. Així, la xifra total d'aturats a les oficines del SOIB assoleix els 71.494.

En termes interanuals, les Illes són la segona comunitat, per darrere de les Canàries, on més descendí la desocupació, un -3,28%, amb 2.423 aturats menys respecte del maig de 2010. Des del Govern, la directora general d'Economia i Estadístiques, Maria Teresa Palmer, valorà el descens de la desocupació, si bé "sense cap tipus d'eufòria" i "amb molta prudència".

Per sectors, només la construcció no reduí les xifres d'atur, ja que augmentà amb 235 persones respecte de maig. Per contra, el sector serveis i, en concret, l'hoteleria, en liderà el descens a causa de la temporada turística.

L'estiu també ha fet que les Balears siguin la comunitat on més pujà el nombre d'afiliats a la Seguretat Social el juny, amb un increment mitjà de 19.307 nous ocupats, cosa que suposa una pujada del 4,43% respecte del mes anterior, fins als 455.404 cotitzants. A més, en els darrers dotze mesos, la Seguretat Social a les Balears ha registrat 625 cotitzants més, de manera que la taxa interanual s'ha situat en el 0,14%, en positiu per primer cop des de l'any 2008.

Palmer, però, va dir que s'ha de "continuar treballant sense aturar", ja que aquests nombres de millora de l'afiliació són una dada conjuntural i no estructural. La directora general d'Economia i Estadístiques indicà que el fi del Govern és crear les condicions favorables perquè es creï ocupació privada, que és "la que ha generat aquestes dades positives i ha estat la protagonista de la recuperació". Palmer recordà que, amb la política que aplica el seu partit, es pretén que el sector públic es reestructuri de manera austera i imiti el sector privat per aconseguir "l'objectiu màxim de l'equilibri pressupostari".

Valoracions

El secretari d'Ocupació i Comunicació de CCOO, Francesc Mellado, assegurà que "es veu un canvi positiu de tendència" en el comportament interanual de l'afiliació, però lamentà que l'ocupació "que crea el nostre mercat laboral és temporal i precària", tenint en compte que 9 de cada 10 nous llocs de treball són temporals. En termes similars es va manifestar el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, qui va qualificar de manera positiva el creixement interanual d'afiliació, però criticà que la reforma laboral "és ineficaç" per crear llocs de feina estables. Des de la patronal, el president de la CAEB, Josep Oliver, valorà amb optimisme l'augment de l'afiliació i confià que aquest escenari de creació de llocs de treball es mantingui més enllà dels mesos de la temporada d'estiu.

La desocupació baixa per tercer mes a l'Estat

L'atur baixà per tercer mes consecutiu el juny en el conjunt de l'Estat, que registrà 67.858 aturats menys, gràcies al turisme, encara que també es reduí el nombre d'afiliats a la Seguretat Social en 5.612 persones, especialment per la caiguda de l'ocupació en el sector agrícola a causa de la crisi del cogombre. Així, el total de persones sense feina se situà en 4.121.801, i la mitjana d'afiliats a la Seguretat Social va ser de 17.586.579, segons les dades del Ministeri de Treball i Immigració.

La secretària d'Estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, va dir que es tracta del segon major descens aquell mes de tota la sèrie històrica, ja que l'any passat l'atur va baixar el juny 83.834 persones. Afegí que a aquesta dada "positiva" s'uneix el fet que en el primer trimestre la desocupació baixà 212.000 treballadors. No obstant això, en un any l'atur ha augmentat amb 139.433 persones. A més de l'agricultura, en la caiguda de l'afiliació també hi va influir el final dels contractes en els sectors de l'educació i la sanitat, i que les comunitats concentrassin les contractacions abans de les campanyes electorals. Respecte dels contractes, encara que se'n firmaren 1.312.519 milions, 14.908 més que fa un any, se'n subscrigueren 3.830 d'indefinits menys, fins a 94.924. Sobre això, Rodríguez va dir que és "fins a cert punt normal" que en temps d'incertesa econòmica creixin més els contractes temporals que els fixos, encara que va subratllar que a Espanya el 75% dels assalariats té contractes indefinits.

Reaccions

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, afirmà que "sempre és una bona notícia que hi hagi espanyols que, encara que sigui per tres mesos, trobin un lloc de treball", ja que la xifra "obeeix a la campanya d'estiu i les ocupacions no es prolongaran més enllà de la temporada". Les patronals CEOE i CEPYME consideraren "positives" les dades, tot i que advertiren que encara no s'està davant d'un canvi de tendència "consolidat".
CCOO i UGT insistiren que la reforma laboral no està donant els fruits esperats en matèria d'ocupació i que, després d'un any de l'entrada en vigor, es manté la temporalitat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Remei, fa mes de 9 anys

Vull que els imposts que pagam a les Illes Balears quedin aquí i s'invertesquin aquí.

Valoració:10menosmas
Per tanmateix, fa mes de 9 anys

Per què serveix el "servicio público de empleo estatal", SOIB i altres? Realment qualcú troba feina a través d'aquests organismes? Ho dic perquè, quan era l'INEM, no me va servir absolutament per a res.

Valoració:5menosmas
Per jbm, fa mes de 9 anys

Supòs que es del pp diran que és perquè ja no hi ha s'esquerra!!!

Valoració:-3menosmas
Per Currito Indignat amb les estadístiques, fa mes de 9 anys

Tenc un contracte de 10 hores per setmana i no puc arribar als 300 euros al mes. No som un aturat perquè les estadístiques diuen que tenc feina. Són les mentides dels polítics i les seves estadístiques...

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris