nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Aprovada la llei per aplicar tot d'una el pla d'ajust grec

La UE prepara el desemborsament del pròxim tram d'ajuda després que el país hel·lè hagi passat la votació

127752

Centenars de funcionaris britànics 20 mil a Londres.

ANDY RAIN

El Parlament grec aprovà ahir la llei que permet aplicar de manera immediata el pla d'ajust perquè el país continuï rebent ajuda externa i eviti la fallida. La llei rebé 155 vots a favor, 136 en contra i cinc abstencions. Els 154 diputats del governant Moviment Socialista Panhel·lènic (Pasok) votaren a favor de la llei i de tots els capítols. També acceptà la llei la dissident conservadora Elsa Papadimitriu, que va fer el mateix dimecres durant la votació del programa d'ajust i anuncià l'abandonament del partit conservador Nova Democràcia.

D'aquesta manera, el Govern socialista grec complí ahir amb la seva part del "tracte" per rebre més ajuda internacional i evitar la fallida del país, ja que salvà el darrer obstacle i aprovà la llei esmentada. "Ara es compleixen les condicions per prendre una decisió sobre el desemborsament del pròxim tram d'assistència financera per a Grècia", veren anunciar els presidents de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, i del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, en un comunicat. Ha quedat desbloquejat el cinquè tram d'ajuda per valor de 12.000 milions d'euros, en virtut del programa acordat amb la UE i l'FMI el maig de 2010.

Així mateix, el sí parlamentari permet que la UE i l'FMI accelerin la preparació d'un segon rescat per al país, que s'ha revelat necessari després de constatar que Grècia no estarà en condicions de tornar a finançar-se als mercats l'any que ve, com estava inicialment previst amb el rescat de 110.000 milions d'euros que li varen ser concedits el maig de 2010. El segon rescat podria ascendir a una xifra similar a la del primer, segons el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, i inclourà una aportació "voluntària" dels bancs, fons de pensions i companyies d'assegurances privats.

Aportació alemanya

Les entitats financeres alemanyes contribuiran amb 3.200 milions d'euros al nou rescat de Grècia, segons anuncià el ministre alemany d'Economia, Wolfgang Schaeuble, qui expressà satisfacció per l'acord tancat amb els representants dels bancs i les asseguradores alemanyes per a la seva participació en la reedició del rescat a Grècia.

Més ajusts a Portugal

Per part seva, el nou Executiu conservador de Portugal anuncià ahir un impost que deixarà a la meitat la paga de Nadal dels treballadors i un avenç de les privatitzacions, entre altres mesures, per complir les exigències del seu rescat financer. El primer ministre, Pedro Passos Coelho, obrí un debat de dos dies al Parlament per presentar el seu programa, que inclou també reformes de la Justícia i l'Educació. Donarà prioritat a la restauració de la confiança en les finances portugueses.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris