cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
22°

Les tarifes elèctriques, de gas i de butà apugen més

L'increment és el reflex de l'encariment dels costos de l'energia dels darrers mesos

La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR), en la qual hi ha acollits uns 20 milions de llars, apujarà un 1,5% de mitjana a partir de demà, uns 0,50 euros més al mes per a un consumidor de tipus mig, segons han dit a Efe fonts governamentals. L'apujada reflecteix l'encariment dels costos de l'energia, que es van incrementar un 2,7% en l'última subhasta, mentre que els peatges, la part regulada de la tarifa elèctrica, s'han congelat. L'abril, el rebut del llum no va apujar, mentre que el gener es va encarir un 9,8% de mitjana pels majors costos de l'energia.

Gas i butà

La tarifa d'últim recurs (TUR) de gas natural pujarà un 5,69% de mitjana a partir de demà, mentre que la bombona de butà s'incrementarà un 5,7%, fins als 14,8 euros amb IVA inclòs, d'acord amb les resolucions publicades avui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Segons van detallar fonts del Ministeri d'Indústria, dins les tarifes regulades de gas, la denominada TUR 1, per a llars que només tinguin aigua calenta i cuina amb gas, pujarà un 4,6%, uns 0,68 euros més de mitjana al mes, com a la TUR 2, per a clients que a més usen el gas natural per a calefacció, s'incrementarà un 5,95%, uns 2,78 euros més al mes.

L'augment mig d'ambdues tarifes és del 5,69%, uns 2,37 euros més al mes. A Espanya, hi ha actualment 7,3 milions de clients de gas, dels que 4,2 milions estan al mercat lliure i alguna cosa més de 3 milions romanen acollits a les tarifes regulades. No obstant això, els preus de la subhasta de gas marquen també les ofertes que es fan al mercat lliure.

Indústria explica que aquestes alces són resultat del fort increment de la matèria primera, mentre que s'han congelat els peatges d'accés, la part regulada del rebut, per al sector gasista. Els increments del gas i del butà de juliol se sumen als aprovades pel Govern en les dues revisions d'aquest any. Fa tres mesos, la tarifa d'últim recurs de gas natural va pujar un 4,1% de mitjana i el butà, un 6%, fins als 14 euros.

El gener, les tarifes regulades del gas van pujar un 3,9% de mitjana, i la bombona de butà un 3,13%, fins als 13,19 euros. A Espanya, hi ha uns 12 milions de consumidors de butà, el preu dels quals revisa trimestralment el ministeri d'Indústria mitjançant una fórmula que recull les cotitzacions internacionals del propà i del butà. Queda pendent saber què decidirà avui el Govern sobre la tarifa elèctrica d'ultim recurs (TUR), a la que estan acollits uns 20 milions de consumidors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris