algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

El petit comerç batallarà perquè 'els grans' no obrin més de 8 diumenges

Les patronals de Balears -Anged, Afedeco i Pimeco- estan a l'espera de conèixer la política comercial del PP, tant del Govern de Bauzá com de l'Ajuntament de Mateu Isern

123958

Les grans superficies només poden obrir 8 diumenges, segons la Llei de comerç del Govern balear.

T. AYUGA

 

Les patronals del petit i mitjà comerç de Mallorca, Pimeco i Afedeco, respectivament, no volen que les grans superfícies puguin obrir més de vuit diumenges o festius a l'any, com marca l'actual Llei de comerç. En el cas que el nou Govern del PP ho canviàs, "ens hi oposarem amb totes les conseqüències", coincidiren a afirmar ahir el president d'Afedeco, Bartomeu Servera, i el de Pimeco, Bernat Coll.

El petit comerç respon així a la notícia publicada pel diari digital El Confidencial segons la qual la patronal dels grans supermercats (Anged) deu negociar amb el PP la possibilitat de tenir obert 22 diumenges cada any, com a Madrid, a les comunitats on governaran els conservadors després de les eleccions del 22 de maig. Tanmateix, el PP balear assegurà ahir que encara és molt prest per plantejar aquesta qüestió, que no apareix al seu programa electoral. A més, fonts de la patronal Anged a l'Arxipèlag indicaren que no s'han reunit amb els populars de les Illes, ni abans ni després dels comicis.

Competència autonòmica

Els horaris d'obertura comercial estan transferits a la Comunitat Autònoma i en aquesta legislatura que és a punt d'acabar s'ha aprovat la Llei de comerç, segons la qual els establiments de menys de 300 metres quadrats poden vendre tots els dies de la setmana, sempre que respectin els drets laborals. Quant als locals de més superfície, només ho poden fer els 8 diumenges o festius que marca el calendari comercial aprovat per l'Executiu.

"Podem obrir, però no ens surt a compte: si els grans obren més dies, ens farà molt de mal", manifestà el president de Pimeco. Coll està convençut que en aquests moments "no hi ha tants de doblers per gastar: per a nosaltres suposaria pèrdues haver de tenir obert més dies", declarà. Servera es manifestà en termes semblants i assenyalà que, un cop que prengui possessió el futur conseller de Comerç, li demanaran una reunió tant aviat com sigui possible. Tanmateix, el president d'Afedeco llevà importància a la notícia apareguda a El Confidencial, atès que "són rumors i no en volem fer cas". A més, explicà que es tracta d'un tema del qual no es parlà amb el PP en les reunions mantingudes pels partits durant la campanya. Per tant, espera que aquesta iniciativa no prosperi i que es compleixi la llei vigent. Servera, en canvi, sí que està d'acord amb la modificació o ampliació de l'horari comercial de dilluns a dissabte, per adaptar-se a les necessitats dels clients.

Zona turística

Encara que la llei actual preveu que les grans superfícies puguin vendre en vuit festes, els és possible obrir tots els dies d'abril a novembre si estan incloses en una àrea de gran afluència turística. De fet, una de les promeses d'Aina Calvo (PSOE) era declarar el carrer de Jaume III i el Born zones de gran afluència de visitants, una proposta que Anged va veure amb molts bons ulls. Ara, aquesta patronal no coneix la política comercial de qui serà el proper batle de Palma: Mateu Isern.

En aquests moments, els portaveus del comerç tradicional i els de les grans superfícies estan a l'expectativa, encara que uns i altres confien que tot quedi com està, per a satisfacció dels petits i per a disgust dels grans. Aquests darrers serien els únics beneficiats de l'ampliació del calendari d'obertura els dies de festa.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Esclop, fa mes de 9 anys

Ara vos foteu. No volíeu PP, idò a menjar morena. A mal cagar, no hi valen serve(re)s.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris