algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

L'OCDE empitjora les previsions d'atur per a Espanya

Encara que l'organisme manté la previsió de creixement per a 2011, empitjora la de desocupació, que situa en un 20,3%

Per si no en teníem prou amb el convuls panorama polític desencadenat per la desfeta socialista de diumenge, l'OCDE hi donà ahir l'estocada. La bona notícia és que el seu informe semestral, Perspectives econòmiques, manté en el 0,9% la previsió de creixement econòmic per a Espanya el 2011, però en canvi empitjora la de desocupació, que situa en un 20,3% de mitjana, davant el 19,1% de novembre. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, a més, ha limitat les expectatives de creixement per a 2012 a l'1,6%, dues dècimes menys del que calculà per novembre.

Segons l'OCDE, encara que el nivell mitjà de desocupació començarà a baixar el 2012, ho farà de manera molt moderada i quedarà de mitjana en el 19,3%, i no en el 17,4% que havia calculat a l'estudi precedent. En l'anàlisi de l'organisme sobre l'economia espanyola, les conseqüències de l'esclat de la bombolla encara hi ocupen molt d'espai perquè, tot i que la correcció en aquest sector està "ben avançada" (els preus acumulen una caiguda de devers el 20%), l'activitat continuarà deprimida per la gran quantitat d'habitatges sense vendre. En aquest context, la recuperació econòmica tindrà loc "gradualment" i això implicarà que la disminució de la desocupació, que a Espanya és amb diferència la més elevada d'entre els 34 països membres de l'OCDE, es produeixi "lentament".

A més de l'atur, un altre problema que explica l'alentiment del consum és l'escalada del preu del petroli, que per abril va elevar la inflació interanual al 3,5% i que ha erosionat la renda disponible. D'altra banda, l'OCDE aconsella al Govern que redueixi el cost de l'acomiadament per als treballadors fixos, en consonància amb el que ha tornat a demanar aquesta mateixa setmana el Banc d'Espanya. Igualment, insisteix en la necessitat d'una reforma de la negociació col·lectiva dels salaris.

Cal abaixar l'atur amb seny

El secretari general de l'OCDE, Àngel Gurría, subratllà que Espanya s'ha de fixar com a prioritat de la política econòmica la reducció de l'atur "de manera sostenible". Què vol dir això? Vol dir que s'han d'emprendre reformes polítiques per recuperar llocs de feina que estiguin dirigides en especial als joves, assenyalà Gurría. En la mateixa línia es va manifestar el núnero dos del servei econòmic de l'organització, Jorgen Elmeskov, que indicà que "les dades de l'ocupació no han estat bones" aquests mesos i que la recuperació no serà suficient per absorbir el creixement de la població activa que es registra per motius demogràfics.

Elmeskov va reconèixer que, si més no, s'han duit a terme reformes estructurals a Espanya, incloses les del mercat de treball. L'economista de l'OCDE considerà que els estats del Vell Continent que estan en una situació crítica pel deute continuaran sota la pressió dels mercats en la mesura en què no generin confiança a mitjà termini.

La crisi ... continua

En termes globals, Gurría va posar l'accent en el fet que "la crisi no ha quedat enrere", sinó que "només canvia de pell" i, encara que durant els darrers mesos s'han vist elements de positius, també hi ha certs riscos, en especial la crisi del deute en diversos països europeus, però també en altres com els Estats Units. Altres riscos són, per exemple, una continuació de l'escalada del preu del petroli i, si s'acumulassin, "podrien afectar la recuperació d'una manera significativa", conclogué l'expert.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Dissidents, fa mes de 9 anys

Amb les polítiques lliberals practicades sigui pel PP o pel PSOE i la seva comparsa no hi ha sortides dignes a la crisi. El receptari lliberal no fa més que incrementar la crisi.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris