algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

El 68% d'empreses balears hagué de fer ajustaments el 2010

Un 84% d'emprenedors de les Illes confia que l'Arxipèlag sortirà de la crisi més aviat que la resta de l'Estat espanyol

51248

Eliseo Llamazares i Alexandre Forcades presentaren l'estudi.

J.Torres

Durant el 2010, el 68% de les empreses de les Illes ha efectuat ajusts, la majoria dels quals s'ha enfocat a reduir costos i a adaptar la plantilla al nou entorn econòmic. Aquesta és una de les conclusions del segon informe Perspectives balears, de la consultoria KPMG i que ahir presentaren a Palma el director d'auditoria de l'oficina de l'entitat a l'Arxipèlag, Eliseo Llamazares, i el president del Cercle d'Economia de Mallorca, Alexandre Forcades, partint de l'opinió empresarial sobre la data en la qual esperen un augment de facturació en els negocis.
Així, més de la meitat de les companyies de les Balears hagueren de reduir la plantilla, un volum que s'eleva fins al 67% en les societats relacionades amb la construcció. En la línia dels ajustaments, el sector públic se centrà principalment a refinançar el seu deute i el sector turístic, de la seva banda, concentrà els esforços a reduir costos al llarg de l'any passat.

Optimisme

Malgrat aquesta situació, el 84% dels emprenedors enquestats confia que la recuperació econòmica de les Illes es produirà abans que la de la resta de l'Estat, enfront d'un 16% que opina que l'Arxipèlag sortirà més tard de la crisi. L'estudi també posa en relleu que gairebé la meitat dels directius de les Balears, un 46%, considera que la remuntada tindrà lloc el 2012, mentre que un 30% aprecia que el canvi de tendència ja seria una realitat enguany. Davant això, un 22% creu que la sortida de la crisi serà posterior al 2012.

Pel director de l'oficina de KPMG a les Balears, les perspectives de millora a les Illes "vénen impulsades pels signes de recuperació observats" a Alemanya i la Gran Bretanya, unit al fet que altres països competidors "estan immersos en importants crisis polítiques, com és el cas de Tunísia, Egipte i el Marroc." Davant això, Llamazares proposà que el model econòmic de l'Arxipèlag es basi en eixos com "la inversió en educació i formació, la millora de la qualitat dels serveis turístics, el suport de l'Administració al teixit productiu i una assignació més productiva de recursos públics", amb "incentius a la inversió privada en sectors productius creadors de valor i no consumidors de recursos".

Turisme

El 44% dels consultats advoca per augmentar la qualitat del sector turístic com a element clau per crear un futur sostenible, enfront d'un 26% que es decanta per impulsar altres àrees d'inversió i fomentar l'expansió internacional. De fet, respecte del turisme, el 39% esperava augmentar les vendes netes el 2010 i un 8% declarà que havia incrementat la inversió l'any passat. Per contra, un 34% dels directius de la construcció preveu una caiguda de vendes entre l'1 i el 5% per a enguany.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris