algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

Multa milionària a les elèctriques per haver impedit el canvi d'operador

Competència ha imposat una sanció a les cinc principals operadores de l'Estat per “obstaculitzar” el mercat lliure

La Comissió Nacional de la Competència (CNC) ha multat amb 61 milions la patronal i les cinc principals elèctriques de l'Estat, de les quals Endesa, amb 26 milions, i Iberdrola, amb 21,6 milions, s'emporten la major part, per obstaculitzar el mercat lliure, segons informà l'organisme. Competència afirma que són responsables d'haver impedit el canvi de comercialitzador al mercat lliure i d'haver tractat de fixar preus als grans clients en el marc de la desaparició de les tarifes. A més de les sancions d'Endesa i d'Iberdrola, se n'han imposat a E.ON Espanya, 1,4 milions; Gas Natural Fenosa, 8,8 milions; la hidroelèctrica del Cantàbric, 1,8 milions, i la patronal elèctrica Unesa, 900.000.

Segons l'organisme, les empreses varen acordar no facilitar dades per dificultar a les comercialitzadores independents captar clients, alhora que obstaculitzaren l'aplicació de la normativa i coordinaren el tall de les gestions de sol·licituds de canvis. Així mateix, Competència explica que les elèctriques pactaren els preus i altres condicions comercials per als grans clients quan sortissin al mercat davant la desaparició de la tarifa regulada.

L'organisme afegeix que totes aquestes actuacions es varen produir al si de la patronal elèctrica Unesa, on s'agrupen les cinc elèctriques que representen el 99% de l'energia comercialitzada a clients domèstics. Competència explica que el juny de 2009 va obrir la investigació després de conèixer, a través de l'Associació de Comercialitzadors Independents d'Energia (ACIE), determinades comunicacions entre Iberdrola i Endesa per la suspensió de la gestió telemàtica de sol·licituds de baixa. En vista de l'esmentada informació, es va iniciar una investigació en la qual va descobrir que la resta de les empreses havien enviat notes similars.

L'organisme assenyala que es tractava d'un moment important per a la comercialització d'energia elèctrica, perquè l'1 de juliol de 2009 desapareixien les tarifes i els consumidors domèstics i les pime havien d'elegir comercialitzadors al mercat lliure. L'organisme subratlla que les pràctiques desenvolupades per les elèctriques són molt greus, ja que, en tractar-se d'uns serveis on els clients mostren molta inèrcia i existeixen elevats costos d'accés, qualsevol obstacle addicional afavoreix la permanència del client en el seu grup d'electricitat. Per això, afegeixen, aquestes conductes tenen l'efecte d'elevar les barreres d'entrada al mercat i de reduir la competència entre les cinc principals empreses elèctriques.

Recurs

En qualsevol cas, les companyies elèctriques recorreran previsiblement separadament la sanció de la CNC, varen indicar fonts empresarials. Per part seva, Unesa ja va anunciar en un comunicat la determinació de recórrer la multa als tribunals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris