cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
22°

L'FMI equipara Espanya a Irlanda, Grècia i Portugal en el mercat laboral

La institució monetària alerta del risc d'una generació perduda a l'Estat per mor de l'elevat nombre d'atur juvenil

El Fons Monetari Internacional (FMI) analitza, en el seu darrer informe sobre Europa, com el deteriorament del mercat laboral durant l'última crisi ha variat molt entre uns països i d'altres. Així, mentre que al nord d'Europa l'atur s'ha mantingut estable, en d'altres, com Espanya i Irlanda, la desocupació s'ha disparat, especialment l'atur juvenil. A l'informe, el Fons analitza els països de la zona euro en dos grups i Espanya cau del costat dels mal parats, malgrat que l'organisme admet que s'ha anat separant un mica. De fet, l'FMI agrupa Espanya, Grècia, Portugal i Irlanda com a EA4 (per euro àrea 4) en més d'una trentena d'ocasions a l'informe.

Espanya s'enfronta al creixent risc d'una "generació perduda" a causa del substancial increment de la desocupació entre els joves registrada durant la crisi, que ha provocat que pràcticament la meitat dels menors de 25 anys es trobin a l'atur.
En aquest sentit, el document subratlla les divergències existents en el comportament del mercat laboral dels països del Vell Continent durant la crisi, ja que la taxa d'atur amb prou feines augmentà en països com Alemanya i Noruega, mentre que va experimentar un marcat increment en altres com Espanya i Irlanda, on la punxada de la bombolla immobiliària va deixar sense ocupació molts treballadors poc qualificats.

Elogis

No obstant això, la inistitució monetària reitera els elogis a les reformes adoptades per Espanya, que han permès allunyar el país de l'evolució de la resta de països de la perifèria de la zona euro. Sobre això, l'FMI destaca la reforma de les pensions adoptada en països com Espanya, França i Grècia, que amplia el període de contribució en línia amb les majors expectatives de vida. Així mateix, la institució reclama la necessitat que els països -com ara Espanya- que encara mantenen la indexació automàtica dels salaris a la inflació modifiquin aquests mecanismes per evitar efectes de segona ronda.

L'informe preveu que la recuperació a Europa es refermi; s'espera un creixement del 2,4%, el 2011, i del 2,6% el 2012.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris