cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Els preus sumen un 1% més l'abril a les Illes, i acumulen una taxa anual de l'1,3%

La mitjana estatal és un poc més elevada, en la línia de la previsió del passat 29 d'abril

Els preus augmentaren un 1% l'abril a Balears, amb el que s'acumula una taxa anual de l'1,3% i interanual del 3,4 per cent, segons l'Índex de Preus de Consum (IPC). Les dades d'inflació a l'arxipèlag estan per sota de la mitjana nacional, ja que en el conjunt de l'Estat ha apujat l'1,2%, el major increment mensual des d'octubre de 2007, i ha situat la taxa interanual en el 3,8%, dues dècimes més que la de març, una dada que coincideix amb l'indicador avançat de l'IPC publicat el passat 29 d'abril.

Els preus avancen a totes les comunitats autònomes, especialment a La Rioja -un 2 per cent- i a Múrcia i Extremadura, ambdues amb augments de l'1,5 per cent, tres dècimes més que la mitjana nacional.
A més dels augments més significatius de La Rioja, Múrcia i Extremadura, els preus apugen més a Astúries, amb un 1,4 per cent, així com a Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, País Valencià, Galícia i País Basc, totes elles amb l'1,3 per cent.

En el mateix espectre que la mitjana nacional (1,2) es van situar les comunitats de Castella i Lleó, Navarra i Cantàbria, mentre que per sota estan les Balears i Madrid, amb un 1, per cent, i Canàries, amb un 0,9 per cent.

A les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla els preus van augmentar un 1,5 i un 1,1 per cent, respectivament.
Quant a la taxa interanual (en els últims dotze mesos), els preus van apujar en totes les comunitats i ho van fer en major mesura a Castella-la Manxa, amb un 4,4 per cent, així com a Astúries i Cantàbria, amb un 4,2 per cent.
Amb menors increments es van situar Canàries, amb un 3 per cent, Balears, amb el 3,4 per cent, i Madrid, amb un 3,6 per cent, a més de Ceuta i Melilla, amb el 2,5 i 2,4 per cent, respectivament.

Lleure i cultura

Segons l'INE, en la variació anual, que registra l'apujada més alta des de setembre de 2008, destaca el grup de lleure i cultura, que va augmentar més d'un punt i mig, i es va situar en el 0,6%, la qual cosa suposa el major increment des d'abril de 2009. També és destacable la progressió dels aliments i begudes no alcohòliques, i el preu del cru.

A més, la inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, augmentà en quatre dècimes respecte a març, fins al 2,1%, mentre que l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) s'incrementa dues dècimes respecte al mes anterior i situa la seva taxa anual en el 3,5%.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris