cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
22°

Portugal supera la primera vaga després de conèixer les condicions del rescat

Els sindicats del país lusità convocaren per a ahir una aturada del personal de l'Administració pública

Portugal va superar ahir sense grans aldarulls una vaga de funcionaris públics, la primera des que el país conegué dijous les condicions del rescat financer, calculat en 78.000 milions d'euros per als pròxims tres anys. L'aturada va convocar els gairebé mig milió de treballadors de les administracions central i regional -que incloïa els del sector sanitari, educatiu i de la Justícia, entre d'altres-, en protesta per la retallada social que implica el programa d'auxili pactat amb Brussel·les i el Fons Monetari Internacional.

El Govern socialista portuguès i els sindicats dissentiren substancialment respecte del seguiment de la vaga i el primer la xifrà en l'1,40% fins al migdia, mentre que els convocants apujaven aquest índex fins al 60%. La Federació Nacional dels Sindicats de la Funció Pública (FNSFP), organitzadora de l'aturada i enquadrada en la comunista Confederació General de Treballadors de Portugal (CGTP) -la principal i més combativa del país-, assegurà que la salut n'havia estat el sector més afectat i, després, l'educació.

Tanmateix, el ministeri de Finances i l'Administració pública en divulgaren que amb prou feines 27 centres d'un total de 10.554 havien hagut de tancar a causa de la vaga, inclosos 19 d'escolars. El secretari d'Estat de l'Administració pública, Gonçalo Castilho, garantí que l'adhesió havia estat "molt reduïda" i hi precisà que es tractava d'una aturada parcial i no general, en contra del que els responsables havien pretès transmetre.

Castilho va manifestar que la mobilització no havia tingut la participació dels professors, ni dels infermers, ni dels treballadors dels ajuntaments, llevat dels de Lisboa. La guerra de xifres es traslladà a l'àmbit sanitari -un dels més sensibles- i el Govern lusità certificà que no tenia coneixement de cap servei tancat, davant la versió sindical, que parlava de la interrupció d'alguns, especialment els d'urgències.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris