cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

L'atonia del consum manté estancat el creixement de l'Estat

El ritme de l'economia espanyola no es va moure del 0,2 per cent entre el mes de gener i el de març. En relació amb el primer trimestre de l'any passat, va créixer un 0,7%

El ritme de creixement trimestral de l'economia espanyola es va mantenir estancat en el 0,2% entre gener i març com a conseqüència de l'atonia del consum, atès que l'augment de l'atur, la restricció del crèdit, la caiguda de la renda disponible i la inflació no propiciaren la despesa de les famílies. En comparació amb el mateix període de l'any passat, l'economia va créixer un 0,7%, una dècima més que en el trimestre anterior.

Segons explica el Banc d'Espanya al seu darrer butlletí, el "modest" i "feble" avanç de la recuperació és imputable a la bona evolució del sector exterior, impulsada per la fortalesa de les exportacions, mentre que l'aportació de la demanda interna -consum i inversió- no ha deixat de ser negativa.

L'organisme supervisor considera que l'augment del consum privat serà molt lleu d'aquí a final d'any, perquè -a més d'un entorn desfavorable per a la despesa- el "matalàs" que hi proporciona l'estalvi es reduí considerablement el 2010. L'increment de la inversió de les empreses també es va mantenir en el nivell del trimestre anterior, encara que la destinada a béns d'equip va créixer una mica més gràcies a la pujada de l'activitat industrial.

La inversió residencial va continuar baixant, encara que amb un ritme menor que abans, si bé el supervisor creu que, perquè es culmini l'ajust del sector, cal que la venda de cases es recuperi d'una manera "més nítida" i, a parer seu, la pujada dels tipus d'interès no hi ajudarà.

Totes les àrees productives, llevat de la construcció i l'agricultura, mostraren ritmes de creixement "moderadament positius". Tot i això, l'ocupació no s'incrementà i l'atur pujà encara més, amb la qual cosa no deixà de minvar el nombre de llocs de feina. En aquest context, el Banc d'Espanya troba "preocupant" i "excessiva" l'alça dels sous registrada entre gener i març i insisteix que la "pervivència" de les clàusules de salvaguarda salarial en els convenis col·lectius dificulta la competitivitat de les empreses i la generació d'ocupació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris