algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
16°

El Congrés estudiarà les condicions abusives de les hipoteques

Avui s'ha aprovat la creació d'una subcomissió que treballarà per la millora del sistema de crèdits sobre habitatges

El Congrés dels Diputats ha aprovat crear una subcomissió d'anàlisi i possible reforma del Sistema Hipotecari Espanyol que estudiarà les condicions considerades com a abusives als contractes de crèdits hipotecaris, per a la seva posterior remissió al Govern. La Comissió d'Habitatge ha aprovat per unanimitat la creació d'aquesta subcomissió, que començarà a treballar el juny i espera poder tenir un informe sobre la millora del sistema hipotecari espanyol que podria remetre el desembre al ple del Congrés per a la seva aprovació. La subcomissió estarà formada per tres representants dels grups polítics amb més de cent diputats i un membre de la resta dels grups.

El Congrés vol elaborar un informe detallat de les clàusules hipotecàries considerades com a abusives, entre elles les que estableixen un "terra" en el pagament de les quotes, un mecanisme que impedeix als ciutadans beneficiar-se de les baixades dels tipus d'interès a partir d'un límit. Recentment, la Comissió de Justícia de la Cambra Baixa va rebutjar dues esmenes d'ERC-IU-ICV al projecte de Llei de Contractes de Crèdit al Consum per introduir límits a l'aplicació "abusiva" de clàusules terra per part de les entitats financeres en els seus préstecs hipotecaris.

La diputada del partit socialista Ana Fuentes ha apostat per la posada en marxa de la subcomissió per solucionar "l'excés d'endeutament de les famílies" mitjançant la defensa del dret a l'habitatge, encara que implica modificar alguns aspectes com la prevalença de la propietat, davant del lloguer. El portaveu d'habitatge de CiU, Pere Macías, ha manifestat la seva preocupació sobre com afecta als ciutadans el problema de l'execució hipotecària, ja que l'any passat els Jutjats van tramitar 93.600 execucions hipotecàries, pràcticament la mateixa xifra que el 2009 i gairebé quatre vegades més que el 2007.

Macías ha confiat que aquesta iniciativa serveixi per solucionar un problema "dramàtic" per als ciutadans com és el dret fonamental a un habitatge digne. No obstant això, ha indicat que a les dificultats de les famílies en el pagament dels crèdits se suma la preocupació creada pel funcionament del propi sistema hipotecari, per la qual cosa ha defensat la realització d'aquest informe. Entre els punts de l'ordre del dia d'avui de la Comissió d'Habitatge es trobava la votació d'una petició per crear una subcomissió d'Anàlisi del Sistema Hipotecari Espanyol i una altra d'específicament dedicada a clàusules hipotecàries abusives i dació en pagament, si bé les esmentades iniciatives van ser retirades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris