algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

La recessió tornarà a final d'any

El PIB de l'economia espanyola serà negatiu els darrers trimestres de 2010, segons Funcas. Tanmateix, preveu que les taxes seran positives de nou el 2011

La Fundació de les caixes d'estalvis Funcas preveu que l'economia espanyola torni a taxes negatives en el tercer i en el quart trimestre del 2010, la qual cosa suposaria la tornada a la recessió tècnica (dos trimestres consecutius de creixement negatiu). Tanmateix, no durarà, atès que Funcas estima que el 2011 les taxes intertrimestrals del PIB seran positives i amb una "lleugera tendència ascendent".

En tot cas, les previsions indiquen que "es mantindran a tota hora en nivells molt moderats". La Fundació de les caixes d'estalvis manté, així mateix, en la seva darrera publicació de Quaderns d'Informació Econòmica que l'any 2011 l'atur assolirà el 20% i només hi haurà creació d'ocupació a final d'aquell any.

La previsió del PIB per a enguany queda en el -0,7%, però Funcas ha revisat a la baixa la previsió per al 2011, que ara per ara és del 0,3%, cinc dècimes menys que l'estimació feta anteriorment. La raó d'aquesta revisió és l'impacte de les noves mesures d'ajust fiscal, que, segons Funcas, "frenaran la recuperació de l'economia espanyola a curt termini" per l'efecte sobre la demanda interna i les exportacions. No obstant això, els plans d'ajustament fiscal han portat Funcas a revisar a la baixa la previsió de dèficit públic fins a un 10,1% el 2010 i un 6,9% el 2011.

Pel que fa al mercat laboral, Funcas precisa que si hi ha creixements seran "molt modestos". Segons els seus càlculs, la taxa de desocupació pujarà fins al 19,9% enguany, unes dècimes més del percentatge estimat en les previsions anteriors, i s'elevarà fins al 20% l'any 2011. La Fundació de les caixes d'estalvis calcula que la productivitat continuarà augmentant aquest exercici i el pròxim a taxes "relativament elevades", encara que inferiors a les dels dos darrers cursos, amb increments de l'1,9% el 2010 i de l'1,2% l'any 2011.

Per part seva, després d'assolir el seu màxim el 2009, la taxa d'estalvi de les llars es reduirà "de manarea significativa" enguany i el que ve, malgrat que es mantindrà per damunt de la seva mitjana històrica.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris