cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

Home, jove, pare i exclòs

Aquest és el nou perfil de les persones en risc d'exclusió, segons el darrer informe de vulnerabilitat social fet públic per Creu Roja. Fixa els quatre grans perfils de les persones en situació precària

Un home jove, autòcton o estranger, en edat de treballar i que té almenys un fill és el perfil de les persones que estan en una situació de "major risc" d'exclusió a l'Estat espanyol, segons l'informe anual sobre vulnerabilitat 2008/2009 presentat per Creu Roja i basat en 22.899 qüestionaris.

L'organització estableix quatre grans perfils de persones en risc d'exclusió. Encapçalen el rànquing els homes estrangers en risc extrem i multidimensional, sense ingressos ni llar. Els segueixen les persones estrangeres en general que es troben en situació de risc econòmic extrem. En tercer lloc, les dones immigrants amb risc moderat que tenen problemes familiars i socials; i finalment les persones grans amb risc baix i personal moderat.

En concret, Creu Roja va atendre el 2009 1.435.000 persones -600.000 més que l'any anterior-, organitzades en programes de majors, immigrants i lluita contra la pobresa. Prop de la meitat dels beneficiaris requerien assistència per motius "directament relacionats amb la crisi econòmica", fonamentalment la desocupació, i més de mig milió van haver de rebre ajuda perquè no tenien per menjar. A més, destaca que dels 600.000 nous beneficiaris que es van incorporar a aquests programes entre 2008 i 2009, la majoria "són espanyols, en les famílies dels quals tots els membres van perdre la feina, que es van trobar sense ingressos i endeutats" i necessitaren ajuda per pagar els rebuts. L'organització va establir l'any passat 70 nous punts de suport per cercar un treball.

Els homes són majoria en els programes d'immigrants (53,7%) i lluita contra la pobresa (60,3%), on reben assistència "els més vulnerables i que es troben en una situació de major risc". Aquest fet, segons la coordinadora de l'informe, Graciela Malgesini, consolida "una tendència que s'havia estat apuntant els darrers tres anys", quan el percentatge de dones sobre el total va caure del 60% de 2006 al 48% del 2008.

La dona aguanta millor

"Les dones mantenen millor l'ocupació; és una feina precària, però feina al cap i a la fi, i tenen més adaptabilitat per cercar alternatives laborals (...). En canvi, els homes surten del mercat de treball més encasellats", explicà Malgesini, qui reconeix que hi ha "més dificultats" per inserir els homes.

En el programa contra la pobresa, amb un 60,3% d'homes, hi abunden les persones en edat econòmicament activa -majoritàriament entre els 25 i els 49 anys-, que en un 77% dels casos són a l'atur. Tenen una mitjana de dos fills a càrrec seu (el 30% en té tres o més) i la quarta part ha completat estudis secundaris. En total, el 52% són ciutadans espanyols.

Retorn a casa

Quant al programa per a immigrants, es tracta de població entre 25 i 30 anys d'edat, procedent majoritàriament d'Amèrica Llatina, el Magreb i Europa de l'Est, amb entre un i dos fills a càrrec. La meitat té estudis secundaris i el 76% són a l'atur. L'informe destaca també que en aquest context de crisi les sol·licituds per al programa de retorn es quadruplicaren el primer trimestre de 2009.

Respecte de les persones grans, el 99% dels beneficiaris són espanyols, amb un 77,2% de dones i una edat mitjana de 77 anys. Sis de cada deu tenen estudis primaris, la majoria dels homes són casats i més de la meitat de les dones, vídues. El 71,5% dels mascles són jubilats pensionistes, xifra que inclou el 50,8% de les dones, i el "major risc" que corren és "la indigència", segons l'informe.

D'altra banda, l'organització va traçar un perfil sobre els menors en dificultat social que reben assistència per concloure que la meitat estan institucionalitzats, el 72,8% presenta fracàs escolar i el 21,4%, absentisme; més del 45,5% no reben ajuts socials, el 40% pateix una desestructuració familiar i tres de cada deu estan mancats de recursos.

L'impacte de la crisi

En total, un de cada dos beneficiaris es troba en un nivell de risc moderat, la qual cosa suposa un augment del cinc per cent respecte de l'any anterior.

En paral·lel, s'ha reduir un altre cinc per cent el nombre de persones en risc alt, fet que l'organització explica per una major incorporació de persones en situació moderada, que va baixar la mitjana, i l'increment de l'1% (fins al 5,3%) dels quals està en una situació "extrema". En aquest sentit, assenyalaque el 53% de les persones que van sofrir un risc alt el mes de juliol de 2008 estan ara desocupades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris