algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
11°

El Banc d'Espanya publicarà les proves de solvència de la banca

L'objectiu és que els mercats coneguin “a la perfecció” la situació del sistema financer estatal

El Banc d'Espanya vol fer públics els resultats de les proves d'estrès fetes per estimar la solvència de bancs, caixes i cooperatives en el futur, amb l'objectiu que els mercats coneguin "perfectament" la situació del sistema financer espanyol. Així es recull en el discurs de presentació de l'informe anual de 2009 del supervisor pronunciat pel governador del Banc d'Espanya, Miguel Àngel Fernández Ordóñez.

A més, adverteix les entitats que si al tancament de juny algun projecte de fusió fracassa o alguna entitat es veu endarrerida, el Banc d'Espanya actuarà "utilitzant els mecanismes previstos en la llei del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB)". L'esmentada llei dóna amplis poders a l'organisme per intervenir una entitat si la considera inviable, mentre que també permet fer costat financerament la reestructuració d'entitats.

El governador va assegurar que a dia d'avui ja es pot dir que la reestructuració del sistema financer i la recapitalització de les entitats està "pràcticament traçada". "Ara només queda formalitzar i instrumentalitzar" els acords assolits, va afegir Fernández Ordóñez.

D'aquesta manera, "abans de l'estiu" haurà culminat la reestructuració del sistema bancari, que s'haurà de completar amb una modificació legal que permeti a les caixes acudir al mercat per obtenir recursos propis d'alta qualitat, explicà el governador. Així feia al·lusió a l'acord assolit entre el president Rodríguez Zapatero i el líder del PP, Mariano Rajoy, que es modifiqui la llei i les quotes participatives. En qualsevol cas, Fernández Ordóñez destacà que el resultat de l'actual reordenació financera és que les entitats de dipòsit espanyoles tenen un capital suficient.

Test d'estrès
Els denominats "tests d'estrès", en el cas dels fets pel Banc d'Espanya, permeten afirmar que les entitats tenen ja previst disposar de suficient capital no només per afrontar els escenaris que "avui semblen més raonables", sinó també els de creixement complicats en el futur pròxim. El governador adverteix que hauran de corregir-se els tres principals desequilibris del sistema financer: el seu excés de dependència del finançament a l'engròs, l'elevat grau d'exposició a la construcció i l'excés de capacitat instal·lada. Sobre aquest darrer aspecte, afegeix que és "evident" que no té sentit mantenir els costos que impliquen unes estructures organitzatives i una xarxa d'oficines "tan espesses" com les d'Espanya.

En els darrers dies, des de diferents sectors s'havia demanat que es fessin públics a tot Europa els resultats de les proves de solvència realitzades sobre els sistemes financers de cada país.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris