cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
20°

La patronal europea preveu que el PIB de l'Eurozona creixi un 1,0 % el 2010

L'informe presentat avui l'economia europea ha continuat mostrant signes de recuperació durant la primera meitat de 2010

La patronal europea BusinessEurope preveu que l'economia de la zona euro creixi un 1,0 per cent al llarg de 2010 i un 1,3 per cent el 2011, segons l'informe de previsions que ha presentat avui. El Producte Interior Brut (PIB) de l'Eurozona tornarà a créixer durant el present any després de la caiguda del 4 per cent el 2009, gràcies a la recuperació de les principals economies, l'alemanya (el PIB de la qual creixerà un 1,8%) i la francesa (1,7%). Segons les previsions de BusinessEurope, Espanya serà l'únic gran país de l'euro en negatiu, amb una caiguda del 0,8%, una xifra que duplica la prevista pel Fons Monetari Internacional (FMI) en els seus últims càlculs.

L'economia europea "ha continuat mostrant signes de recuperació durant la primera meitat de 2010, recolzada en particular per la reactivació del comerç global i de l'activitat industrial," assenyala BussinessEurope en un comunicat. No obstant això, la patronal europea adverteix que "l'efecte dòmino de les crisis de deute públic és una important font d'incertesa". Encara que dóna la benvinguda al programa d'estabilització de la zona euro acordat el mes passat, BussinessEurope considera que aquesta iniciativa "només està guanyant temps per afrontar desafiaments estructurals i errors de gestió".

Per al conjunt de l'UE, el creixement del PIB serà de l'1,1% el 2010 i de l'1,6% el 2011, la qual cosa significa "una revisió lleugerament a la baixa" respecte a les anteriors previsions de BusinessEurope, publicades el febrer. Això es deu a les "perspectives d'inversió més febles", ha explicat la patronal. Així mateix, BusinessEurope preveu que el deute públic a l'Eurozona assoleixi el 2010 un 84,0 per cent del PIB i el 2011 un 86,7 per cent, davant el 79,3 per cent de 2009.

Quant a la desocupació, la patronal estima que continuï augmentant fins a assolir el 10,4% en els socis de l'euro el 2010 i el 10,6% el 2011. Aquesta evolució negativa es veurà propiciada "per les rigideses del mercat de treball", que impediran "una tornada més ràpida al creixement i a la creació d'ocupació", ha assenyalat BusinnessEurope. La patronal assenyala que per sobre d'aquestes tendències generals, hi ha significatives divergències entre els Estats membres i, en especial, en el cas d'Espanya, Irlanda, els països bàltics i Eslovàquia, tots els quals tindran taxes de desocupació superiors al 14% el 2010. En l'apartat positiu, els empresaris creuen que la recent perduda de valor de l'euro respecte a altres divises pot ajudar donant un impuls a les exportacions europees, però adverteixen de la "pèrdua de confiança" i del "augment del risc" que això implica.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris