algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
12°

No hi haurà més pròrrogues en la reforma laboral

El ministre de Foment, José Blanco, reclamà al PP i a CiU que posin les “cartes damunt la taula” i assegurà que dimecres, amb consens o sense, s'aprovarà el decret

50060

José Blanco acompanyat d'altres líders gallecs, ahir a Santiago.

Jorge Leal

El Govern espanyol ho té clar: no hi haurà més pròrrogues. El ministre de Foment i vicesecretari general del PSOE, José Blanco, reclamà ahir al PP que posi "les cartes damunt la taula" i reveli les seves propostes per abordar la reforma laboral abans de dimecres, quan el Consell de Ministres aprovarà la regulació.

"Estam disposats a parlar, a dialogar i a acordar, però no a perdre el temps", subratllà, en al·lusió a la "pròrroga" que va demanar el partit que lidera Mariano Rajoy en l'elaboració de la reforma del mercat laboral, l'aprovació del qual era urgent "fins fa dos dies". "No hi ha pròrroga, el temps és el que hi ha", va concloure. "Estam disposats a flexibilitzar i a afavorir les condicions per a la contractació de la gent, però no a derogar drets bàsics dels treballadors", va proclamar Blanco, qui reiterà que els drets laborals són "el límit" que es fixa el Govern central per elaborar la reforma.

En la seva intervenció en la clausura de la conferència política del PSdeG, el titular de Foment defensà, a més, les mesures d'ajust dutes a terme per l'Executiu i en justificà la posada en marxa pel fet que "l'euro estava en perill" i tots els països europeus van haver de contribuir a un fons de protecció de la moneda. "Ens hi van obligar, com a tots els països", va emfatitzar. Respongué així a les crítiques que les actuacions del Govern van respondre a una obligació internacional.

Així mateix, Blanco tornà a defensar la figura de Zapatero i la seva política social, i augurà "quatre anys més de mandat" per a l'actual president. "Aznar hi va estar vuit anys i el 2012 farem balanç dels vuit de Zapatero, que hi estarà quatre més", assegurà.

Per la seva banda, la secretària general del PP i presidenta del partit a Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, afirmà que el PP "farà costat a totes les reformes que siguin bones per als treballadors" i insistí que "el PP és el partit dels treballadors" per la "legitimitat" que, segons va dir, li atorga haver creat "cinc milions de llocs de feina" durant els seus vuit anys de govern. En aquest sentit, De Cospedal assegurà que la situació actual es deu al fet que les mesures s'han pres "tard". "El president del Govern no va voler abordar les reformes que feia falta prendre en el seu moment", digué.

Reunions

Sigui com sigui el Govern vol arribar al consens màxim i es reunirà a partir d'avui amb els grups parlamentaris per intentar aconseguir-ne el suport per al decret llei de reforma laboral, a causa del qual els sindicats CCOO i UGT poden organitzar una vaga general. Cal destacar la posició sobre el tema de CiU, PNB i PP, que podrien fer costat al decret.

Això no obstant, hi mostren reticències. El portaveu de CiU en el Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, plantejà al Govern que ajorni uns dies l'aprovació, per evitar que sigui un "xurro" que "no satisfà ningú".

Per contra, els partits d'esquerres ERC, IU i ICV ja han anunciat que no donaran el vistiplau a una reforma que retalla "drets dels treballadors".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris