algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

Rodrigo Rato manejarà una macrocaixa

L'aliança de Caja Madrid i Bancaja, a part de cinc de més petites, propicia que la madrilenya desbanqui la Caixa de la posició de número u en actius

L'exministre d'Economia del Govern d'Aznar i posterior director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) pilotarà la primera caixa d'estalvis de l'Estat espanyol. No fa encara mig any que Rodrigo Rato ostenta la presidència de Caja Madrid i ja ha aconseguit un dels seus objectius: desbancar la catalana la Caixa del número 1 per situar-hi l'entitat madrilenya. L'actual reestructuració del sistema de caixes estatal, imposat pel Banc d'Espanya, és el que ha propiciat l'escenari nou.

La incorporació de Bancaja a l'aliança de Caja Madrid amb cinc institucions més petites crearà la primera entitat del sector, que sol·licitarà 4.500 milions d'euros del tresor públic procedents del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). La unió de les dues grans caixes mitjançant la creació d'un Sistema Institucional de Protecció (SIP) amb la Insular de les Canàries, Caixa Laietana i les d'Àvila, Segòvia i la Rioja sumarà 340.000 milions d'euros en actius, per sobre de la Caixa.

Per la seva banda, el grup en el qual participarà Sa Nostra, liderat per Caja Murcia, serà el setè en nombre d'actius. Cal pensar que aquestes dues entitats creditícies sumen, amb la del Penedès i la de Granada, un total de 73.055 milions d'euros. També s'aliaran en forma de SIP.

Per ser número u, però, Caja Madrid segurament haurà de cedir en certs punts. Algunes fonts financeres assenyalen que "els actuals processos d'aliança d'aquestes societats tenen avantatges, però també inconvenients". Darrerament, cada institució ha cercat el millor company de viatge per embarcar-se en aquesta aventura de fusions i Sistemes Institucionals de Protecció (SIP) o fusions fredes, una fórmula gairebé nova que permet a les caixes que ho subscriuen mantenir la identitat i conservar l'obra social, entre d'altres. A més, els obre la porta als mercats de crèdit internacional, que és el que cerquen totes".

De fet, i fins ara, només 9 de les tradicionals 45 caixes que hi havia, incloses Ibercaja, les tres basques i la de Colonya, estan al marge del procés de consolidació financer.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris